spaletta

A napsütés olykor áldás, olykor gyötrelem. A két legismertebb és legrégebb óta használatos árnyékolási technika a zsalugáter és a spaletta. Ezek a szerkezetek már jóval korábban is betöltötték funkciójukat. Eleinte igaz, hogy nem a mai formájukban, de sokszor a melegebb éghajlatú területeken bukkantak fel. E két árnyékoló rendszer igen hasonló, a hozzá nem értők még össze is keverhetik őket, de nem érdemes, mivel a kinézetükben is van eltérés valamint a formavilágukban is.

A zsalugáterek nagy hátránya, hogy nem zárnak hermetikusan, és, ha szeretnénk fényt és levegőt is engedhetünk be a szobába, védi az üveget, de nem egyenértékű egy jól szigetelő műanyag nyílászáróval, míg a spaletta a külső hatások ellen jobban véd. Közös tulajdonságuk, hogy festhetőek, így könnyen a ház külső felépítéséhez és stílusához igazíthatóak.

Hasznos és stílust keltő a spalettaspaletta

Van is egy varázsa, azoknak a házaknak, amelyeken spaletta van, sokkal barátságosabb külsőt kölcsönöznek az épületeknek. Ugyanúgy, mint az összes árnyékoló, a spaletta is hűtő-fűtő funkcióval bír, ez a tulajdonsága az anyagából kifolyólag adódik. Elkészítéséhez érdemes fenyőfát használni. Ez a faféle a legtartósabb és a legmegfelelőbb anyag a kivitelezéséhez.

Hasonló jellegű spaletta formák, hazánkban már egyre kevesebbszer használatosak, helyüket már átvették a műanyagból készült rolók, amik nem biztos, hogy jobb megoldást biztosítanak a tartósságot tekintve. Korábban népies jelleget kölcsönzött a házaknak a fából készült napellenző, ma már a bátrabbak választják és azok, akik szeretik a hagyományokat őrizni.

A spaletta hanyatlásaspaletta

Talán azért ment ki a divatból a spaletta alkalmazása, mert megerőltetőbb időközönként kezelni a fafelületeket, pedig a fa egy olyan anyag, hogyha törődnek vele, akkor hosszú évtizedekig alkalmazható. Emellett már nem fér bele a mai modern világ által felállított tökéletes lakóházról alkotott elképzelésekbe. Érdemes kipróbálni ezeket az árnyékolókat, és utána mindenki eldöntheti, neki bevált-e a zsalugáteres életérzés.