A műanyag ablak gyártás kifejezetten izgalmas területe a nyílászárók kivitelezésének. Kevés az olyan szféra, amit ilyen nagymértékben alakítanának a vevői igények. Manapság már egyáltalán nem ritka, ha a nagyobb lélegzetvételű lakásfelújítás során úgy döntünk, az egyedi ablak gyártással foglalkozó cégek egyikének bizalmat szavazva igényeljük a személyes igényeinkre szabott, minőségi nyílászárót, ráadásul nem is horribilis összegért cserébe.

Népszerű a műanyag ablak gyártás – de miért is?

Kétségtelen, hogy a műanyagból készített nyílászáróknak számos előnyük van. Persze mindez csak akkor igaz, ha valóban felsőkategóriás, magas színvonalú kialakítást élvező szerkezetekről beszélünk. Először is, a minőségi műanyag ablakok nagyon tartósak, akár több generáció igényét is maximálisan kiszolgálhatják. Az időtállóságuknak köszönhetően kitűnő befektetésnek számítanak. A szóban forgó elemek kiváló hőszigetelők és kizárják a világ zaját. Az igazán nívós ablakok nem ritkán, akár 40-50% is csökkenthetik a fűtésszámlánkat, ami már önmagában roppant meggyőző.

Bukó nyíló ablak – célkeresztben a praktikusság

A műanyag ablak méretek alatt nem csupán az egyéni elvárásainknak eleget tévő, de a praktikusságból fakadó megoldások személyre szabását is értjük. A nagyobb ablakok megrendelése esetén például mi döntjük el, hogy melyik szárny nyíljon, illetve a valóban hasznos bukó-funkció igénylése is a módunkban áll. A bukó nyíló ablak a felső részén is kibillenhető a függőleges helyzetéből, így nem kell sarkig tárni az ablakokat, ha szellőztetni szeretnénk.

Műanyag ablak gyártás – kísért a 80’-as évek rugalmatlansága

Hogyan kell elképzelni a munkafolyamatot, ha már megérett bennünk az elhatározás a nyílászáró cseréjére? Első lépésként a kiszemelt cég felméri a munkaterületet, meghallgatja a speciális kéréseinket, majd mond egy árat, amire mi rábólintunk vagy nem. Korábban viszont, egészen pontosan a 80’-90’ években, mindenki előre gyártott ablakot vásárolt. Ha pedig valamilyen oknál fogva a későbbiekben az adott nyílászárót cserélni kellett, az embereknek muszáj volt ragaszkodni a szabványhoz.

Félreértések csapdájában

30-40 évvel ezelőtt az egyéni igényekre gyártott műanyag ablakok valóban sokkal többet kóstáltak, mint az előre gyártott modellek. Szerencsére már másként áll a helyzet, viszont a köztudatból még mindig nem tudott ez a fránya, mára már érvényét vesztett megrögződés kiveszni. Pedig itt lenne az ideje, hogy elfogadjuk: az egyedi ablak gyártás nem kerül többe, mint az ugyanolyan minőségű standard társaik, csupán az elvárásainkhoz igazodnak jobban.