roló

A roló ablakra szerelése egyszerű, mutatós és egyre közkedveltebbé válik. Főként a minimalista stílus kedvelői részesítik előnyben, de sokan szeretik a praktikus mivolta miatt is. Többféle változat közül válogathatunk, amelyek más és más tulajdonságokkal rendelkeznek, ezért minden esetben érdemes meghatározni, hogy pontosan miért kerül roló az ablakra.

Egyszerű a roló ablakra szerelése

A modern változatok esetében szerszámok nélkül is megoldható a felszerelés. Nem kell fúrni, lyukasztani faragni. A legtöbb modell egyaránt felcsíptethető vagy felragasztható. Nem kell attól tartani, hogy véletlenül rossz helyen fúrjuk ki az ablakkeretet. A felszerelést követően tökéletesen fedi az ablaküveget. Kifejezetten esztétikus az olyan árnyékoló roló, ami követi a buktatható ablak dőlésszögét, így nem fog elállni attól. A függöny felhelyezésével ellentétben, nem kell a magasban bravúroskodnunk a roló ablakra történő felszerelésekor. Persze lehetnek kivételek, amikor az átlagostól eltérő magaságú ablakokra szeretnénk árnyékoló rolót tenni.

Függöny vagy roló ablakra?

Ízlések és pofonok, viszont a már említett egyszerűbb kivitel sokakat csábít és ezért a rolót részesítik előnyben, hiszen kettő az egyben megoldás. A fényzáró rolóval egyénileg szabályozhatjuk, hogy mennyire legyen világos, illetve sötét a helyiségen belül. Nem kell külön sötétítőt feltenni a függöny mellé. Mosás szempontjából is egyszerűbb dolga van annak, aki árnyékoló rolót választ. Mivel kevesebb anyagot igényelnek, ezért nem nehéz emelni, ami mosás és vasalás esetén olykor elég nehézkes lehet a függönyöket illetően. Azonnal érvényesülnek az előnyei amikor a roló ablakra kerül, mivel fényzáró és árnyékoló kivitelben egyaránt kapható. Sőt, ezen két anyag kombinációjából kerülhet árnyékoló roló ablakra. Ennek köszönhetően magunk választhatjuk meg, hogy a fény kizárását vagy a kilátást részesítjük előnyben.

Radiátor fölé szerelt árnyékoló roló

Ismerős a szituáció, amikor télen akaratlanul, de az ablakot fűtjük a fűtőtestre omló függöny miatt? Valamivel javíthatunk a helyzeten, hogyha felhajtjuk a függönyt és a sötétítőt, de az meg nem mutat sehogy… Ha teljesen elhúzzuk azért, hogy szabadon maradjon a radiátor, akkor meg felmerülhet a kérdés, hogy egyáltalán milyen célt szolgálnak, hiszen így bárki bármikor beláthat az ablakon és a fényt sem fogják fel. Amikor a roló ablakra kerül, akkor leengedett állapotban sem fogja le a meleget. Teljesen esztétikus, hiszen a feltekerő szerkezetet eltakarja a roló anyaga, ezért az nem ront a megjelenésén. Egészen egyedi hangulatot varázsolhatunk a lakásban a különböző magasságokba állított rolókkal.

Thermo roló, a hűsítő megoldás

Ez a fajta különleges hővisszaverő bevonattal rendelkezik, ezért a lakás kevésbé melegszik fel, ha ilyen roló kerül az ablakra. Az elviselhetetlen kánikulában az a néhány fok is rengeteget számít, amit csökkenteni képes a thermo roló, így a klíma is alacsonyabb hatásfokon dolgozhat, ergo spórolhatunk is az alkalmazásával. Gyakran felmerülő kérdés, hogy felszerelhető-e tetőtéri ablakra? A tetőtéri nyílászáróknál a kialakításuk és elhelyezésük miatt sokszor lehetetlen a függöny és a sötétítő használata. A roló ablakra szerelhető a tetőtéri nyílászárók esetében is.

Teljes sötétség fényzáró rolóval

A fényzáró rolóval teljes sötétségbe borítható az egész helyiség, hogyha erre napközben is szükség van. Így jobban élvezhető például a filmezés, mert a napfény egyáltalán nem fog beszűrődni az ablakon. Aki nem szeretné, hogy reggelente a hasára süssön a Nap, annak szintén erre a változatra van szüksége. Nagyon sokféle színben és mintázattal ellátott roló közül válogathatunk.

Egyedi ablakméret esetén bizonyos modellek méretre igazítását akár mi magunk is elvégezhetjük néhány egyszerű szerszám segítségével. Az anyagát tekintve sokan a vászon hatású poliésztert részesítik előnyben, mert könnyű tisztítani és vágás után sem szálasodik ki. A rúd fémfűrésszel könnyedén méretre vágható. Tudván, hogy mennyi előnnyel rendelkeznek ezek az árnyékolástechnikai eszközök, a költséghatékonyságuk már nem is lehet kérdéses.