terasz árnyékolás

Az árnyékoló teraszra valóságos kis oázissá varázsolja azt a pár m2-nyi területet. A legtöbb kertes házhoz tartozik terasz, ennek többféle változata van. Általában a teraszok nagyobb méretű kinti terek, melyek az időjárási viszonyoknak is ki vannak téve. Ezért is kell a terasz árnyékolás technikáit alkalmazni. Ilyenkor, ha nem szeretnénk, hogy a melegebb napokon funkciójukat veszítsék ezek a terek és élvezni szeretnénk a friss levegőt úgy, hogy nem kell elhagyni az otthonunkat, akkor bizony gondolnunk kell a terasz árnyékolás fontosságára.

Előnyös az árnyékoló teraszra

Mivel elsősorban egy ilyen berendezés nemcsak az árnyékot tartja majd meg a teraszon, hanem véd az eső ellen is a legtöbb esetben és a kinti bútorok minőség megőrzésében is szerepet vállal. Egy a fontos, olyanná kell tenni a külső teret, hogy bármikor ki lehessen használni adottságait és kellemesen tudjunk kint minőségi időt eltölteni.

A terasz árnyékolás tehát nem bonyolult feladat, de mindenképp érdemes vele foglalkozni. Ha bizonytalanok vagyunk és nem tudjuk melyik lesz a megfelelő terasz árnyékolás az otthonunkba, keressünk fel erre szakosodott boltokat és szakembereket, akik az igényeinket figyelembe véve a legpraktikusabb megoldásokat kínálják számunkra! A megfelelő terasz árnyékolás technikájának megválasztása után sokkal kényelmesebbé varázsolhatjuk kinti tereinket is.

terasz árnyékolás

Árnyékoló teraszra – Miből választhatunk?

A kültéri árnyékolók között az egyik legnépszerűbb a vászonból készült változat. Elegáns, egyszerű és tulajdonképpen átmentet képez a redőny és a szúnyogháló között. Nem zárja el teljesen a fény útját, mégsem enged át túl sokat, így teremtve kellemes környezetet a teraszon. Másik nagy előnyük, hogy kifejezetten jól bírják az időjárás megpróbáltatásait, amennyiben egy minőségi UV álló anyagból készült változatot használunk.

A függőleges megoldások közé tartoznak még a rolók is, amelyeket a korláthoz vagy a felső erkély aljához erősíthetünk. A természetes hatás végett akár nádból készült változat is beszerezhető, de a bambuszból készült modellek is nagy népszerűségnek örvendenek. Ezeknek viszont megvan a hátrányuk, hogy az eső és a napfény hatására idővel megcsúnyulnak.

A kültéri árnyékolók kapcsán nem maradhat le a listáról a bukókaros napellenző sem, mivel ezeket gyakorlatilag bárhová fel lehet szerelni. Viszont a tok nélküli megoldások közé tartozik, ezért a választás alkalmával azzal is számolni kell, hogy ez az árnyékoló teraszra jobban ki van téve az időjárásnak, mint a könyökkaros kültéri árnyékoló.

Praktikus megoldást jelentenek a napernyők teraszra

A napernyő egy kifejezetten klasszikus árnyékoló teraszra. Nem csak a vendéglők teraszain számít előnyösnek, hiszen akár otthonra is beszerezhető egy esztétikus változat. A bukókaros oszlopokra szerelt változatokat sokan kedvelik, mivel használaton kívül egyszerűen összecsukhatóak, így nem foglalják a helyet feleslegesen. A LED világítással megbolondított terasz napernyő rendkívül látványos kinyitott állapotban az esti órákban is. Felpillantva olyan, mintha sok kis csillag ragyognak felettünk, ami különösen meghitt hangulatot teremt.

Stílusos a napvitorla teraszra

Ha kell valamilyen árnyékoló teraszra, akkor viszonylag ritkán döntenek a napvitorla mellett, pedig rendkívül esztétikus megoldás. Különleges hatás érhető el a felszerelésével, nem beszélve arról, hogy a napvitorla teraszra mennyire hatékony az árnyékolást illetően. Az egyik fő erénye, hogy a rögzítését követően nem foglal el értékes helyet. Ebben a tekintetben ez az egyik legjobb árnyékoló teraszra, mivel nem kell külön tartóoszlop a kifeszítéséhez.

Bizonyára ismerős lehet az a helyzet, amikor a teraszon üldögélve hirtelen azt vesszük észre, hogy vihar közeleg és feltámadt a szél. Ilyenkor általában az az első dolgunk, hogy a napernyőt és a kültéri napellenzőket összecsukjuk. A napvitorla jól bírja az erősebb légáramlatokat és az eső ellen is védelmet biztosít egy bizonyos mértékig. Amellett, hogy magasfokú UV tűrő képességgel rendelkeznek, jól tartják a színüket is. A háromszögű modellek mellett a négyszögű napvitorlák is megtalálhatóak a boltok kínálatában.