A bukó nyíló ablak használata rendkívül elterjedt. Találkozhat vele irodákban, középületekben, társasházakban, családi házakban vagy panellakásokban. Használata rendkívül praktikus és egyszerű, hiszen a műanyag ablak kilincs állásától függően kinyithatja horizontálisan teljes szélességben, vagy vertikálisan megdöntve. Ebből adódik az elnevezése.

A bukó nyíló ablak titkos funkciója

Tudta, hogy a legtöbb bukó nyíló ablaknak van egy szellőző funkciója is? Ezt a tényt meglepően kevesen ismerik. Általában még azok sem tudnak róla, akik hosszú évek óta ilyen nyílászáróval rendelkeznek. Pedig ez egy rendkívül hasznos megoldás. Mielőtt azonban részletesen kifejtjük a szellőztető funkciót, érdemes megismernie azt is, hogy miért fontos a rendszeres légcsere otthonában.

Az ideális páratartalom

Mindennapi életére komoly hatással van a közvetlen környezete. Ideje nagy részét bizonyára Ön is az otthonában tölti, ahol közérzetét befolyásolja a hőmérséklet és a levegő minősége. Már biztosan előfordult, hogy megmagyarázhatatlan okból türelmetlennek, ingerlékenynek érezte magát, vagy fejfájástól szenvedett. Ezek a tünetek gyakran jelentkeznek, ha csökken a páratartalom a négy fal között. Rosszabb esetben kiszáradhat a bőre, száraznak érezheti a szemét is és köhögés is kialakulhat.

Ám a másik véglet sem jó, mert a túlságosan páradús környezetben nehezebben lélegzik és könnyebben kimelegszik. A száraz vagy éppen túl nedves levegő ráadásul a berendezésnek is árthat hosszú távon. Páraszegény környezetben a bútorok, faburkolatok és parketták kiszáradnak, míg a páradús levegő mellett felpúposodhatnak, megdagadhatnak. A bukó nyíló ablakok használatával azonban megelőzheti ezt a problémát.

A szabályozott és szabályozatlan légcsere

Szabályozatlan légcseréről akkor beszélünk, amikor a levegő áramlása az Ön akarata ellenére történik. Egy elvetemedett ablakkeret, hibásan illeszkedő ajtó, rossz kivitelezés vagy silány minőségű építőanyag esetén fordulhat elő, hogy „szökik a meleg” a lakásból. Ilyenkor úgynevezett hőhidak keletkeznek, romlik a fűtés hatékonysága és emelkedik a rezsiköltség.

A szabályozott légcsere ezzel szemben tudatos és kiszámítható, hiszen a szellőztetés az Ön döntésének megfelelően történik. Így mindig az ideális szinten tarthatja otthonában a páratartalmat és a hőmérsékletet. És még a fűtés költsége is sokkal kedvezőbb lesz. A bukó-nyíló ablak szellőztetőrendszere sokat segít ebben a folyamatban.

A résszellőző funkció

A bevezetőben már említettük, hogy a műanyag ablak kilincs helyzetétől függően a bukó nyíló ablakot bezárhatja vagy kétféle módon kinyithatja. Van azonban egy negyedik lehetősége is. Amennyiben a kilincset a „nyitott” és „bukó” állás közé, azaz 45 fokos szögbe tekeri, elindítja a résszellőző funkciót. Nagyon hasznos találmány!

A résszellőző nemcsak az állandó friss levegőről gondoskodik, de kivezeti a felesleges párát a beltérből. Feltétlenül ajánlott használnia, ha lakásában nincs egyéb szellőzőrendszer. De remekül alkalmazhatja akkor is, ha főzés vagy ruhateregetés után hirtelen megnő a páratartalom az otthonában. Használatával rövid időn belül érezni fogja, hogy reggel sem lesz elhasznált levegő a szobában, nem párásodnak a lakás falai és a közérzete is javul.

Nemcsak az új ablakokon

Ne gondolja, hogy a résszellőző csak az újabb gyártású nyílászárókon található meg. A két évtizeddel korábban gyártott bukó nyíló ablakok legtöbbjén is van ilyen megoldás. Már-már titkos funkciónak is nevezhetnénk, mert sokan nem tudnak róla, így egyáltalán nem is használják. A jelenleg elérhető bukó-nyíló kínálatban egészen biztosan megtalálja, hiszen előírás a gyártók felé a résszellőző alkalmazása.

Azt azonban érdemes tudnia, hogy ezt a szellőzőrendszert kizárólag azok a nyílászárók tartalmazzák, amelyek a nyíló és bukó funkcióra egyszerre képesek. A kizárólag bukó vagy csak nyíló ablakok esetében nem található résszellőző. Érdemes Önnek is használnia ezt a hasznos szellőztetőrendszert, hogy mindig megfelelő páratartalom és friss levegő legyen az otthonában!