ablakcsere

A megfelelő hőszigetelési szint és esetlegesen az esztétikai szempont érdekében a nyílászárók rendszeres karbantartása, vagy szükség esetén azok váltása ajánlott. Az ablakcsere tervezetten kell, hogy történjen, ugyanis nem mindegy, hogy milyen új elem kerül beépítésre a kijelölt helyre, valamint a hűvös hónapok során nem is érdemes belekezdeni ilyen jellegű műveletbe. Maga az ablakcsere egyszerű művelet, de az elő-és utómunkálatok igen sok szemeteléssel, ebből kifolyólag takarítással járnak.

Napjaink széles kereskedelmi kínálatában rengeteg féle ablak található, kezdve a hagyományos, fából készített változattól a korszerű fém és műanyag alapú termékekig. A formabontó, azaz nem szabályos téglalap, illetve négyzet alakú típusok mellett könnyen beszerezhető az ablakcsere céljából különféle egyedi tervezésű darab is. A munkafolyamat során szükség mutatkozik kőművesmunkára és gipszkartonozásra is, de egyes értékesítő cégek vállalják ezek elvégzését.

Erre érdemes figyelni, ugyanis az ablakcsere esetén a beépítésre szánt új elem szinte soha nem egyezik pontosan az előző méreteivel. Vésni kell a falat, tágítani a meglévő rést, esetlegesen pedig szűkíteni. Legtöbbször a párkányt és a redőnyt is újra kell építeni, ugyanis a régi nem fog egyezni az új változattal. Az ablakcsere a barkácsolni szerető vállalkozó szelleműek szempontjából megoldható szakemberek segítségének igénybe vétele nélkül is, természetesen szem előtt tartva minden esetben a biztonsági faktort.ablakcsere

A folyamat maga nem annyira bonyolult, mint amennyire borsos áron szokták azt elvégezni. Ami a közel azonos méretű rés mellett kell hozzá, az a purhab és a vízmérték, amivel pontosan be lehet állítani a nyílászárót, valamint néhány csavar. A lyuk méretre igazítása után az ablakcsere csavarozással már sima ügy, természetesen, ha sikerült megfelelőképp beilleszteni az új elemet, úgy, hogy az be is záródjon. Amennyiben ez sikerült, jöhet a rögzítő purhab, majd annak megszáradása és a felesleges kitüremkedéseinek lemetszése után már csak a szépítés, elrejtés céljából történő vakolás és falfestés esedékes.