Mi a jelentősége a hőszigetelt üveg használatának? Biztosan gyakran hallotta már a hőszigetelt üveg fogalmát. Érdekes tény, hogy maga a kifejezés kissé félrevezető, hiszen önmagában az üvegnek nem túl kedvező a szigetelőképessége.

Épp ezért alkalmaznak a gyártók különféle eljárásokat és egyéb anyagokat, amelyek segítségével a hőszigetelés fokozottan hatékonnyá válik. Miért van szüksége erre a hatékonyságra? Mert egy átlagos épület esetén a nyílászárók felelnek a legnagyobb mértékű hőveszteségért, ami akár 35 százalék is lehet.

Egyszerű a matek: az energia sok pénzbe kerül

Minél többet veszít el a nyílászárókon keresztül, annál mélyebben kell a pénztárcába nyúlnia. A jelenlegi bizonytalan helyzet és folyamatosan növekvő energiaárak mellett ez bizony cseppet sem elhanyagolható szempont. Egyszóval érdemes elgondolkodnia a korszerű, hatékony hőszigetelő üvegek beszerzésén.

Szükség van a korszerű hőszigetelésre?

A válasz röviden: igen! Mivel hazánkban nem jellemző az állandó, trópusi időjárás, így a külső hőmérséklet általában -10 és +30 fok között változik a hónapok során. Azt pedig nyilván Ön sem szeretné, hogy ezzel együtt otthona hőmérséklete is folyamatosan változzon. Így tehát az ablak külső és belső oldalát eltérő hőviszonyok érik, ami természetesen nélkülözhetetlenné teszi a hőszigetelt üveg használatát.

Hőátbocsátási tényező

A gyártók pontosan jelölik, hogy egy-egy ablakrendszer milyen szigeteléssel rendelkezik. Egy felújítás vagy nyílászáró csere előtt érdemes megnéznie a kiszemelt termék hőszigetelési képességét. Ezt az úgynevezett hőátbocsátási tényező, azaz az U-érték jelzi. Három különböző U-érték létezik, amelyek mindegyike fontos a szigetelőképesség szempontjából.

  • U f – Az „f” betű az angol frame, azaz keret szót jelöli. Ez az érték mutatja meg a tok, valamint a szárny profiljának hőátbocsátási értékét.
  • U g – A „g” betű a glass, azaz az üveg szót jelenti. Értelemszerűen ebből az ablak üvegezésének hőátbocsátási értéke olvasható ki.
  • U w – A „w” a window, azaz az ablak szót jelöli. Ebből tudhatja meg a teljes szerkezet hőátbocsátási tényezőjét.

Mivel a nyílászárók eltérő méretűek, így az érték egy szabvány méretű (123×148 cm) ablakfelületre kiszámítva értendő. Minél kisebb az U-érték, annál jobb tehát az ablak hőszigetelő képessége. Jelenleg, a korszerű nyílászárók általában 1,2 – 0,6 W közötti értéket érnek el.

Miképp cserélheti vagy építheti be a hőszigetelt üveget?

Sajnos a legtöbb esetben többről van szó annál, hogy kiveszi a régi ablakot és egyszerűen beteszi helyette az újat. Első lépésként érdemes megvizsgálnia az ablakkeretek aktuális helyzetét: milyen állapotban vannak a tömítések, milyen a keret beépítése és persze mit mutat a fent taglalt U f -érték. Mindez azért szükséges, mert hiába cseréli le az üvegezést, ha körülötte az ablakkeretnek hiányos marad a hőszigetelése.

Egy profi szakember könnyedén felméri a lehetőséget és segít Önnek a döntésben. Bizony előfordulhat, hogy nem elegendő az új thermo üveg, inkább célravezetőbb a komplett ablakot lecserélnie. Fontos azt is megvizsgálnia, hogy az új szerkezet beleillik-e az ablakszárnyba.

A modern, fejlettebb hőszigetelésű ablakok jellemzően vastagabbak a régi modelleknél, így tudnia kell, hogy beépíthető-e a régi helyére. Az ablakszárny vastagsága mellett lényeges szempont a vasalat teherbírása is. Hiába szeretné az új hőszigetelt szerkezetet beépíteni, ha vasalat nem bírja megtartani.

Hőszigetelt üveg árak

Rendkívül nagy a kínálat, így lehetetlen pontos árakat meghatározni. Igénye és pénztárcája szerint sokféle lehetőség közül válogathat. A hőszigetelt üveg árakat befolyásolja az üveg vastagsága és típusa, a különféle bevonatok alkalmazása, a színezett üveg vagy éppen az argongáz használata. A gyakorlat azt mutatja, hogy az egyszerűbb típusok már 27.000 Ft/m² áron elérhetők, de 36.000 – 40.000 Ft között már igazán igényes modellek is kaphatók.

Az üveg árát azonban nem érdemes külön számolni, hiszen általában a teljes nyílászáró cseréjéről vagy beépítéséről van szó. Jobban jár, ha keres egy internetes kalkulátort, ahol minden paramétert beállítva azonnal megtudhatja, hogy mennyibe kerül a nyílászárók cseréje.