A hangszigetelt ablak mindig jó befektetés. Már rövid időn belül meghálálja bizalmunkat. Természetesen a fényáteresztés és a hőszigetelés is fontos tényező, amelyek meghatározzák a nyílászáró minőségét, de külső zajok kizárása nélkülözhetetlen a nyugodt élethez.

Az otthonunkban töltjük életünk jelentős részét, nap mint nap hazatérünk és megpihenünk egy-egy fárasztó munkanap után. Egyszóval lakásunknak vagy házunknak a nyugalom bázisának kell lennie, ahol zavartalanul pihenhetünk.

Hangszigetelt ablak a nyugodt életért

Nyugodtan aludni, relaxálni vagy lazítani csak akkor tudunk, ha nem szűrődik be folyamatosan a környezet zaja. A forgalom, a távoli dudálás és szirénázás, kutyaugatás vagy a telekszomszéd fűnyírója bizony zavaró lehet.

Persze egy-egy esetet még el tudunk viselni, ám ha otthonunkat hosszabb távon is állandó zajártalom éri, az már stresszt okozhat. Feszültté tesz, rontja az alvásminőségünket és kedvezőtlenül befolyásolja egészségünket. A hangszigetelt ablak ezért szinte kötelező választás, ha egy nagyvárosban, forgalmas helyen, zajos környéken élünk.

A zajszennyezés ártalmai

Magyarországon közel kétmillió ember él zajszennyezett területen. A felmérések szerint az ideális zajszint éjszaka 20-25 decibel nagyságú, de maximum 40 decibel az a szint, amely alatt még nyugodtan alszunk és kipihenten ébredünk. Ennél magasabb érték esetén szervezetünk már reagál, azaz alvászavart és álmatlanságot tapasztalhatunk.

Amennyiben éjszaka tartósan 55 dB feletti zajnak vagyunk kitéve, megemelkedik a vércukorszintünk és a vérnyomásunk, valamint felgyorsul a pulzusunk is. Hosszú távon az ilyen rossz minőségű alvás érszűkülethez, vagy rosszabb esetben infarktushoz vezethet. Egy prémium minőségű hangszigetelő ablak értelemszerűen megvéd minket az ilyen típusú ártalmaktól.

Technológiai megoldások

Az üvegfelület önmagában még nem nyújt maximális védelmet. Összeségében három tényező együttes hatása kell ahhoz, hogy az ablak valóban tökéletes zajszűrést érjen el: az üvegezés hangszigetelése, a profil meghatározó tulajdonságai, valamint az illesztések hanggátlása.

Ennek érdekében a gyártók rendkívül ötletes megoldásokat használnak. Egyrészt az üvegszerkezet kialakításakor különböző vastagságú üvegeket alkalmaznak, mert az eltérő méretű rétegek más és más frekvenciájú hangokat képesek kiszűrni.
Másrészt növelik az üveglapok közötti távolságot is, amit jellemzően a jó szigetelőképességgel rendelkező argon gázzal töltenek fel. Így az üveglapok közti terek még tovább javítják az ablak hangszigetelő tulajdonságát.

Az üvegezés hangszigetelését úgy érik el a gyártók, hogy a különböző vastagságú üvegeket aszimmetrikus elrendezésben használják, valamint speciális hanggátló fóliát alkalmaznak az egymáshoz ragasztott üvegfelületek között.

A hangszigetelési képesség jelölései

Az ablak hangszigetelési képességét az úgynevezett LH-skálával jelölik. Ez gyakorlatilag osztályozza a nyílászárókat. Minél kisebb az LH értéke, annál jobb az ablak hangszigetelő tulajdonsága. Az LH-osztályzás értékei:

  • LH4 = 30-34 dB
  • LH3 = 35-39 dB
  • LH2 = 40-44 dB
  • LH1 ≥ 45dB

A másik fontos jelölés az RW érték, amely az ablak léghanggátlási tényezőjét osztályozza és mértékegysége a decibel. A gyakorlatban azt mutatja meg, hogy az adott nyílászáró milyen hatékonysággal szűri meg a kintről érkező zajokat.

Minél magasabb az RW érték, annál megbízhatóbb a hangszigetelő ablak zajvédelme. A megadott értéket le kell vonni a külső zajszint mértékéből, így megkapjuk, hogy milyen nagyságú zaj jut be otthonunkba. Nézzünk egy példát: amennyiben odakint jellemzően 50 dB a zaj nagysága, az ablakunk hanggátló értéke pedig 35 dB, akkor értelemszerűen 15 decibel jut át a hangszigetelt ablakon keresztül.

Látható, hogy az ablak fényáteresztő és hőszigetelő tulajdonsága mellett meghatározó a hangszigetelő képessége is. Ehhez a trendhez igazodtak a gyártók is, így ma már rendkívül megbízható, hosszútávon tervezhető, prémium minőségű hangszigetelt ablakok közül választhatunk. Az árazásuk talán kicsit magasabb, mint a hagyományos nyílászáróké, de még így is megfizethetők és még inkább kifizetődők!