tetőtéri ablak

Az újabb építésű épületek belső helységeiben a térbeosztás szűkösebb, mint más átlagos helyeken. Ilyenkor a tér felosztása miatt és a fény megfelelő áramlása érdekében tetőtéri ablak kerül beépítésre. Ezeknek a nyílászáróknak használata napjainkra elterjedt lett.

Tetőtéri terekben szinte állandó jelleggel helyeznek tetőtéri ablak változatokat. Előnyei között szerepel, hogy minden esetben fényt juttat a belső terekbe és könnyen szellőztethetővé válik a szoba. Ám hátránya is van a tetőtéri ablaknak. A beáramló fényt nehezebb árnyékolókkal szabályozni, valamint a szoba hőmérsékletén is sokat változtat.

Tetőtéri ablak előnyeitetőtéri ablak

Hőérzetünk egy tető ablakkal ellátott szobában sokkal magasabb vagy téli időszakban alacsonyabb is lehet. Ezért ezeket a mennyezetbe helyezett ablakokat árnyékoló technikával kell ellátni és jól szigetelő és záródó ablakokat kell beépíteni. Az esős időjárás befolyásolja a tetőtéri ablak működését. Ha nincs megfelelően megoldva szigetelésük, akkor kellemetlen pillanatokra számíthatunk, legfőképp akkor, ha nagyobb mennyiségű csapadék esik le rövid időn belül.

Ennek ellenére mégis egy praktikus dologról van szó, amit másként nem is nagyon lehetne használni, mivel csak a tetőn van annyi hely, hogy ablakokat helyezzenek be az alacsony belmagasságok miatt. Beépítését érdemes megfontolni, de ha nincs más mód, könnyen hozzá szokhatunk a használatához. Ám valószínűleg a tetőtér nyomasztóan is hathat és sokkal szűkösebbnek érezzük a teret kialakítása és a ferde mennyezet miatt, ezért szükséges lehet több tetőtéri ablak elhelyezése a hasonló jellegű szobákba.