napellenző

Az árnyékolásnak több technikája is létezik napjainkban. Ezek a technikák korábban kezdetlegesek voltak, nem volt jellemző az ablakokra szerelt árnyéktól óvó berendezés és a napellenző sem. Akkor is próbáltak védekezni a külső környezeti hatásoktól. Az első árnyékoló berendezések a zsalugáterek voltak. Mivel nehezek és mozgatásuk is nehézkes volt csak a jómódúak engedhették meg maguknak eleinte.

A későbbiekben a napellenző több változata is elkészült, amit már egyszerűbb épületeken is alkalmaztak. A beépített nyílászárók önmagukban nem tudták ellátni az árnyékolás feladatát, a nagy üveg felületek gyorsan átforrósodtak. Ezért nagyon sokszor az ablakokra olyan felületek kerültek, melyek a fényt szűrik és a külső hőt nem engedik át. Fontos ez a nyári melegben, mivel az árnyékolással a lakásbelső hőmérsékletét is szabályozni lehet.

Választható napellenző, amit az ablakok felületére helyezve tudunk alkalmazni.

Ezek beengedik a fényt, de csak szűrt fény jut be a szobába. Választásunk lehet hagyományos napellenző vagy lengőkaros árnyékoló is. Nem csak árnyékolnak, de elegáns külsőt is kölcsönöznek a ház homlokzatának és a belső tereknek is egyaránt. A bent használt napellenző gyengébb, az elemei és a tartó szerkezete is.napellenző

A zsaluziáknak strapabírónak kell lenniük, mivel a külső időjárási hatásokra megfelelően kell reagálniuk. Egy nagyobb szélnek vagy esőzésnek is ellen kell állnia. Ezért is készülnek masszívabb anyagokból és a tartó szerkezetük is erősebb, stabilabb. Ezeket a fény és hő csökkentő technikákat is lehet modernebb köntösbe bújtatni. Ezért manapság már arra is van lehetőség, hogy motorral legyenek ellátva.

A napellenző hasonlóképpen lehet motorral ellátott, ami egy gombnyomásra nyitódik és csukódik. Ha bár ezeknek a rendszereknek a használatánál előbb léphet fel hibalehetőség, valószínűleg ezért választanak sokan egyszerűbb megoldásokat, melyeknek kevesebbet kell a javításával foglalkozni.

Egyszerűbb napellenzők.

Ha az egyszerűbb belső napellenzőknél maradun, akkor is rengeteg a választási lehetőség. Dönthetünk roletta mellett vagy választhatjuk a duett függönyt vagy pliszéfüggönyt, szalagfüggönyt. Érdemes felkeresni az erre a célra kialakított bemutatótermeket, ahol szakemberek mérik fel a vásárló igényeit és ahhoz mérten a megfelelő napellenző technikát javasolják.napellenző

Ezekben a bemutatótermekben azt is kiválaszthatjuk, hogy milyen anyagból készüljön el a napellenző. Anyagát tekintve a poliészter és a pamut valamint az alumínium a gyakori. De egyedi igényeket követve készülhetnek csak textíliából vagy akár még papírból is. Nem csak plusz felületekkel érhetjük el azt, hogy árnyékosak és hűvösek legyenek a szobáink. Már az üveggyártás során is gondoltak ezekre a tényezőkre.

Léteznek olyan üvegek, melyek fényszűrő felülettel ellátva készülnek. Ezt a gépjárművek üvegfelületén fóliával oldják meg, de a lakásokba beszerelt üveg felületeken a fólia kevésbé működik. Kaphatóak olyan üvegek, melyek az UV fényt szűrik. Ezek sötétebb árnyalatúak és nem engedik be a fényt. Akár ez is lehet egy alternatíva, ha a napellenző felületek használata a cél.