szigetelés

A meleg sok úton szökhet ki a lakásból. A legtöbb energia a nyílászárókon távozik. Ha rosszul zárnak az ablakok és az ajtók, akkor rengetek pénzt dobunk ki az ablakon. A szigetelés sokat tud segíteni annak érdekében, hogy a fűtési költségeinken csökkenteni tudjunk. Nem feltétlen bonyolult megoldásokra kell gondolni első sorban. Ha nincs mód új nyílászárók cseréjére a régi meglévő felületeket is tudjuk kezelni.

A fa ablakok szigetelésénél figyelembe kell venni, hogy a külső szárnyakat érdemes szigetelni, míg a belső terek ablakait, például a konyha és a fürdőszoba ablakoknál a belső szárnyakat kell kezelni a páralecsapódás és a jó szigetelés miatt. De nem csak a hőszigetelését tudjuk így megoldani, hanem a zajt is ki tudjuk szűrni.szigetelés

Ha utólag szeretnénk az ablakokat és ajtókat szigetelni, első folyamatként ellenőrizni kell, mekkora rés van a záródó felületek között. Ezt akár mi is egyszerűen ellenőrizni tudjuk otthon. Nem kell más hozzá csak egy gombóc gyurma. Ellenőrzéskor látni fogjuk, milyen megoldást kell alkalmaznunk. A svéd bemarásos technikával akár tíz évig tartó, jól záródó szigetelés technikát kapunk.

A szigetelés a fa ablakokból

Ennél a technikánál kivehető, ha például festésre kerül a sor. A szigetelőanyag megfelelő kiválasztásánál két szempontot kell figyelembe venni. Hogy mekkora vastagságú kell és milyen színben szeretnénk alkalmazni. Méreteiben a hatos vastagságútól a tízes vastagságig terjed a szigetelő csík, színeiben pedig barna és fehér szigetelés közül választhatunk. Anyagát tekintve a szigetelő anyag lehet műanyagból vagy fémből, de használhatunk szilikont is, valamint különböző ragasztható csíkokkal is dolgozhatunk.

Amikor már nem elég  az egyszerű szigetelés

Ha nagyon rossz állapotban vannak a nyílászáróink, akkor már lehet nem a szigetelés mellett kell döntenünk, hanem olyan ablakokat kell beszerezni, aminél a szigetelés jól megoldott. Ilyenkor is lehet kérdéses, hogy fa vagy műanyag keretet válasszunk. A műanyag nyílászárók tíz vagy akár húsz évig megfelelően működhetnek, ami nagy előnyük, hogy könnyebben tisztíthatóak és nem kell őket állandóan festeni valamint az áruk is alacsonyabb lehet, mint fa társaiké. Míg egy jó asztalos által készített fa keretes ablak, akár száz évig is betöltheti a funkcióját.szigetelés

A bejárati ajtók szigetelésének fontosságát is sokan kiemelik

Az ajtóknál sem bonyolult feladat a szigetelés. Szilikon pasztákkal és szivacsokkal is dolgozhatunk. Két lehetőség van, vagy a küszöb felületére helyezzük fel a szigetelő anyagok vagy pedig az ajtó felületét vonjuk be vele körbe. Ezekkel az egyszerű módszerekkel tudunk a fűtésköltségeket faragni és nem is igényelnek ezek a szigetelés folyamatok nagy erőfeszítéseket még is hatásos lesz a végeredmény.

De mitől lesz jól szigetelő egy nyílászáró?

Érdemes figyelni a vastagságukat, a légkamrák számát is figyelembe kell venni, minél több annál jobban szigetel, és ha a hő áteresztési szám is alacsony, akkor lehetünk teljesen biztosak, hogy a lakásunkban vagy a házunkban a szigetelés tökéletesen van kialakítva. Így több évig nyugodtak lehetünk majd, a szigetelésünk télen és nyáron is tartós lesz.