ablakpárkány

Korszerű épületek esetében nemcsak a falak és a homlokzat milyensége számít a költséghatékonyság és a hőszigetelés szempontjából, hanem rengeteg apró részlet is. Ilyen többek között az egyik legfontosabb nyílászáróhoz csatlakoztatható ablakpárkány is. Ebből napjainkban rengeteg féle megtalálható a kereskedelmi forgalomban, minden felhasználó megtalálhatja a leginkább megfelelő típust. Az ablak alatt elhelyezkedő, kissé vagy esetleg jobban kiugró vízszintesen beépített szerkezeti elemről van szó, mely lehet bel-és kültéri. A beltéri ablakpárkány esetében kevésbé fontos a hőmérséklet ingadozásának tűrése, mivel általában a helyiségekben nyáron hűtésre, hűvösebb idő esetén viszont fűtésre kerül sor, azaz nem jelentős a hőingadozás.

Itt arra kell figyelni, hogy esetlegesen a felhasználó szeretne-e szélesebb teret, például szobanövények gondozása céljából. A kültéri ablakpárkány beépítése előtt viszont figyelembe kell venni a vidékünkre jellemző szélsőséges klimatikus hatásokat. Országunkban nyáron igen meleg van, a téli hónapokban viszont nem ritka az igen erős, tartós fagy sem. Ezek а körülmények a nem minőségi alapanyagok felhasználásával gyártott ablakpárkányra romboló hatással bírnak, ezáltal a kellék élettartama jelentős mértékben csökken.

A vasbeton megjelenése előtt a hagyományos ablakpárkány anyaga a tartósabbnak szánt építményeknél leginkább kő volt, de elterjedt a fa, a formázott tégla és a bádog alapú is. Kezdetben leginkább díszítő célzattal építettek be az ablak alá ilyen jellegű tartozékot, gyakran igen kidolgozott ornamentikával ellátva. Ma már leginkább a fal és az épület védelme a cél. Sokféle műanyagot effektíven felhasználó időtálló típus építhető be. Extrudált polisztirol habból készült, élvédővel is ellátott ablakpárkány bármelyik erre a tematikára szakosodott üzletben illetve webáruházban könnyedén beszerezhető, ezeket szaktudás nélkül is beszerelheti bárki, építészeti szaktudás nélkül.

ablakpárkány

Igényesebb kivitelezésűek a gránitból készült változatok. Ezek csiszolt felülete tartós és időtálló, karcolással, vágással szemben különösen ellenálló és előnyös tulajdonsága még emellett, hogy nem igényel különösebb ápolást. Fagy és savállóságának köszönhetően kiválóan alkalmas kültéri használatra. A megfelelő ablakpárkány az esztétikai funkció betöltése mellett hatékonyan meggátolja a hőhidak kialakulását és védett az időjárási viszonyokkal és mechanikai sérülésekkel szemben. A védő szerep betöltése mellett az épületek kiemelkedő díszítőelemeiként is szolgálhat a körültekintően beillesztett ablakpárkány, kiemelve az objektum előnyös oldalait.