Egy jól megválasztott ablakfólia sokkal többet kínál, mint azt elsőre gondolná. A felületes szemlélőnek csak egy vékony, ablakra ragasztható bevonatnak tűnik. A látszat azonban csal! Egy megfelelően felhelyezett ablakfólia rendkívül praktikus, kényelmes és számtalan más előnnyel is rendelkezik.

A sokoldalú ablakfólia

Ma már a fóliák felhasználási területe rendkívül széles, így csakis az Ön igényein múlik, hogy melyik típusra van szüksége. Használhatja hő-, fény- és UV-sugárzás elleni védelemre. Kiváló megoldás lehet otthona privát terének megőrzése és a kíváncsi tekintetek kizárása céljából. És remek alternatíva a fokozott vagyonvédelem szempontjából is.

Ráadásul valamennyi fólia egy általában drágább megoldást vált ki, hiszen árnyékolórendszerek, függönyök, klímaberendezések, biztonsági rácsok vagy éppen extra szigetelések helyett használhatók. Ismerje meg részletesebben az ablakfóliák típusait.

Belátásgátló fólia

Rendkívül zavaró körülmény, ha idegen emberek az utcáról közvetlenül belátnak otthonába. Sérül a személyes tere, és úgy érezheti, hogy a nappalija valódi kirakat egy forgalmas sétálóutcában. Még kellemetlenebb a dolog, ha a fürdőszobájába is betekintés nyílik. Ez főleg olyan házakban és földszinti lakásokban jellemző probléma, amelyeknek a homlokzata közvetlenül egy utcára vagy járdára néz. Védekezhet ellene egy vastagabb függönnyel vagy redőnnyel, de így jelentősen lecsökken a szobába bejutó fény mennyisége is.

Ilyen esetben érdemes egy speciális belátásvédelmi ablakfólia mellett döntenie. Így megvédi otthonát az idegen szemektől, ugyanakkor továbbra is zavartalanul kiláthat az ablakon keresztül. A minőségi belátásgátlók csak minimálisan szűrik meg a fényt, a belső terek tehát világosak maradnak. Egyszóval végre teljes nyugalomban élvezheti privát szféráját. Fontos szempont azonban, hogy amikor leszáll az éj, és odakint besötétedik, a szobájában azonban ég a villany, akkor megfordulnak a viszonyok. Ezt a fóliát tehát mindenképpen egy árnyékolóval kombinálva használja.

Hővédő fólia

Sokféle módon csökkentheti nyáron a beltéri hőmérsékletet. Klímaberendezéssel, napellenzővel vagy akár textilárnyékolókkal. Ezeknek a beépítése vagy a használata azonban meglehetősen nagy költséggel jár. Egy megfelelően kiválasztott hővédő ablakfólia sokkal takarékosabb megoldást jelent, hiszen a fényt átengedi, a beáramló hőt azonban jelentősen csökkenti.

Teljes egészében természetesen nem váltja ki egy légkondicionáló vagy léghűtő berendezés használatát, de elősegíti azok működését. Magyarán sokkal kisebb fokozaton is elegendő működtetnie a klímát, ami természetesen a villanyszámlán is megmutatkozik. Egy precízen fóliázott épületben akár 4-5 fokkal is csökkenhet a hőmérséklet a korábbi állapothoz képest. Egy kisebb ráfordítással tehát fokozott energiahatékonyságot érhet el, ami különösen bölcs beruházás az elszabaduló energiaárak mellett.

Biztonsági fólia

Az ablakfólia nemcsak hővédelemre vagy belátásgátlásra alkalmas, de egyes típusai fokozott vagyonvédelemre is alkalmasak. A betörések során sok esetben az ablakon keresztül jutnak be az illetéktelenek a kiszemelt házba vagy lakásba. Léteznek azonban olyan különleges fóliák, amelyek kívülről nem is látszanak, ugyanakkor szinte lehetetlen betörni őket. A 100 mikron vastagságú fóliák már megbízhatóan kiváltják az ablakok elé épített biztonsági rácsokat, az ennél vastagabb változatok pedig gyakorlatilag lehetetlenné teszik, hogy az ablakon keresztül hatoljanak be otthonába.

Sztatikus fólia

Az ablakfóliáknak a felhelyezés szempontjából alapvetően két típusa létezik: öntapadós és ragasztó nélküli fólia. Az öntapadós változat hátoldalán, ahogy az a nevéből is kiderül, egy speciális ragasztóréteg található. Sztatikus fóliának nevezik az utóbbi típust, amelyen nincs ragasztóréteg, ám sztatikus hatása miatt mégis az üvegre tapad. Az öntapadós változattal ellentétben a sztatikus fóliát könnyen visszaszedheti tetszőleges számú alkalommal, ha esetleg elrontotta a felrakását. Érdemes azonban az ablakfólia felhelyezését szakemberre bíznia!