ablaktisztitas

A szakszerű ablaktisztítás és a nyílászárók rendszeres karbantartása nemcsak megnyerő külsőt kölcsönöz egy épületnek, de ahhoz is hozzájárul, hogy évtizedekig használhassuk ablakainkat nagyobb javítások vagy komplett csere nélkül. Az élettartam maximalizálásához számos tényező hozzájárul, maga az ablaktisztítás azonban gyakran háttérbe kerül. Cikkünkben sorra vesszük, miért nem érdemes elhanyagolni ezt a feladatot, és milyen előnyök származhatnak belőle, ha megfelelően óvod az otthonod, ingatlanod nyílászáróit.

Az ablak élettartama

Az „élettartam” itt azt az idősávot jelöli, amelyen belül elkerülhető az ablak bármelyik elemének nagyobb javítása vagy akár cseréje. Egy átlagos ablakot 15-20 évig használhatsz, ugyanakkor megfelelő karbantartással és rendszeres ablaktisztítással ez a szám akár jóval 20 fölé is emelkedhet. Az alábbiakban sorra vesszük, milyen tényezők befolyásolják ablakaid élettartamát, és hogyan tudod ezt a legtovább fenntartani.

Az ablak gyártása során felhasznált anyagok minősége

A minőségi anyaghasználat hosszabb élettartamot is jelent, hiszen az olyan anyagok, mint a műanyag vagy az alumínium jobban ellenállnak a mindennapi használat okozta természetes degradációnak és a szélsőséges időjárási körülményeknek. A hagyományos fakeretek és a rossz minőségű üvegezés könnyen károsodhat, ezzel rontva a hőszigetelés minőségét és az ablakok általános megjelenését.

Az ablak beépítésének minősége

Az ablakcsere egy hosszútávú befektetés, így mindig érdemes minőségi nyílászárót választani, annak beépítését pedig hozzáértő szakemberre bízni. 

A megfelelő beépítésnek köszönhetően magasabb szigetelési teljesítményt kapunk, így hosszú távon hamarabb térül meg a befektetett összeg, amivel jelentőset spórolhatunk a fűtési költségeken.

ablak

Az időjárási elemeknek és környezeti eseményeknek való kitettség

Az ablakok élettartamát komolyan befolyásolja a mindennapi időjárás. Néhány egyszerű szabály betartásával azonban megóvhatjuk otthonunk nyílászáróit az idő előtti kopásoktól és a károsodásoktól.

Mivel az üveg anyaga porózus, a levegőben szálló por, pollen, szmog és egyéb szennyeződések az erős napsugárzás hatására belesülhetnek az üvegfelületbe, de az ablak más részeibe is. 

A hosszútávon elhanyagolt, az időjárási viszontagságoknak kitett ablakkeretek könnyebben vetemedhetnek, rongálódhatnak, a lerakódó szennyeződések pedig – különösen az asztmásoknál és más légzőszervi megbetegedésekkel küzdőknél – egészségügyi problémákhoz is vezethetnek.

A karbantartás és ápolás gyakorisága és minősége

Akár műanyag, akár alumínium keretekről van szó, azok rendszeres karbantartása, a tartozékok ápolása és az alapos, megfelelő ablaktisztítás nagyban hozzájárul a nyílászárók élettartamának növeléséhez.

A műanyag keretek nem igényelnek komolyabb ablaktisztítási munkákat, elég rendszeresen áttörölni őket. Az alumíniumablakok borításának karbantartásához egyszerűen használj nedves, enyhén mosószeres rongyot vagy szivacsot, de ügyelj rá, hogy ne okozz sérülést vagy karcolást! A vasalatok tisztításához száraz ecsetet alkalmazz, és a mozgó alkatrészeket műszerolajjal kezeld.

A fentiek mellett érdemes évente egyszer átolajozni az ablakaid elmozduló részeit, emellett alkalmanként vizsgáld meg a kilincseket és a fogantyúkat. A komolyabb karbantartási munkákat pedig mindig bízd szakemberre!

ablak

A rendszeres ablaktisztítás előnyei

A tiszta, csillogó ablakok nemcsak vizuálisan teszik vonzóvá az ingatlanod, az ablaktisztítással energiát is megspórolhatsz. Ráadásul ezzel a nyílászáróid élettartamát is kibővítheted, így a befektetésed hosszútávon megtérül.

Megjelenés

A rendszeresen végzett ablaktisztítás javítja az üvegfelületek – ezáltal az egész lakás, iroda vagy üzlethelyiség általános megjelenését. A tiszta, csillogó ablakok jelentősen hozzájárulnak egy ingatlan vonzerejéhez és a benne élők, dolgozók általános közérzetéhez.

A tiszta ablakok rendezettséget sugallnak, és pozitív benyomást keltenek nemcsak a lakókban, de az épületek látogatóiban és a potenciális vásárlókban is.

Energiahatékonyság

A minőségi nyílászárók egyik legfontosabb ismérve az energiahatékonyság. A megfelelő szigetelés fenntartásához azonban nemcsak a jó minőségű alapanyagok és az ablak szakszerű behelyezése, hanem a felületek karbantartása is hozzájárul.

A helyesen végzett karbantartás segít fenntartani a jó szigetelést, és megakadályozza a légszivárgást az ablakok körül. Ezáltal csökkenti a huzatot, valamint minimalizálja a téli hőveszteséget, és kint tartja a nyári hőséget.

A megfelelő energiahatékonyság idővel alacsonyabb rezsiköltséghez vezethet, mind a fűtési szezonban, mind a nyári hónapokban.

Tartósság és hosszú élettartam

A szakszerű ablaktisztítás minimalizálja a szennyező anyagok és a nedvesség okozta károkat, csökkenti a korróziót, és ellenállóbbá teszi a nyílászárókat az időjárás viszontagságaival szemben.

Nem csak az üvegfelületek szorulnak rendszeres ápolásra, hanem a tömítések és az ablakkeretek, – legyenek műanyagból vagy alumíniumból – szintén tisztításra szorulnak, hogy ezáltal hosszú évek múlva is ugyanazt a minőséget garantálják.

Az ablaktisztítás eltávolítja az ásványi lerakódásokat és a savas anyagokat, amelyek idővel beépülnek az üvegbe és a keretekbe, ezáltal korróziót, vetemedést, karcokat okozva. A pollen, a penész és más allergének számára szintén ideális felületet jelentenek a nyílászárók, ezért az alapos ablaktisztítás allergiával, asztmával élők számára is kifejezetten fontos.

Az nyílászárók hosszú élettartamának biztosítása érdekében ajánlott a kilincsek és más alkatrészek időnkéntit általános ellenőrzése, amely szintén jó alkalom lehet egy alapos ablaktisztításra. Ha időben felismerjük a problémát, a javítások könnyen és gyorsan elvégezhetők anélkül, hogy költséges befektetésekre lenne szükség.

A rendszeres időközönként elvégzett karbantartás és tisztítás továbbá ahhoz is hozzájárul, hogy az ablakok ellenállóbbak legyenek a időjárással szemben, legyen szó radikálisan magas hőmérsékletről vagy kemény fagyokról.

Összegzés

A nyílászárók minősége, a szakszerű beépítés és a karbantartás, valamint a rendszeres ablaktisztítás mind elengedhetetlen szempont, ha az ablakok élettartamának maximalizálásáról van szó.

A Moerman ablaktisztító termékei professzionális segítséget nyújtanak minden üvegfelület karbantartásához, legyenek azok bármilyen magasságban vagy nehezen elérhető helyen.

A rendszeres ápolásnak köszönhetően az ablakok ellenállóbbak, strapabíróbbak lesznek a környezeti hatásokkal szemben, és ezért jobban bírják a mindennapi használatot, így akár évekkel megnövelheted a nyílászárók várható élettartamát. Az ablakcsere vagy a beépítés mindig hosszútávú befektetés, amely kellő körültekintéssel, az üvegfelületek, a keretek, a kilincsek és alkatrészek gondos tisztántartásával gyorsan megtérül.