ajtó

Az épületek esetében nyílászárásra és szigetelés céljából évezredek óta használatosak különféle megoldások. Kezdetben ajtó funkcióját betöltendő bőrdarabokat vagy különféle szöveteket használtak, de napjainkban már rengeteg ki-és bejárást lehetővé tevő termék van kereskedelmi forgalomban. A mai ajtó legtöbbször zárral ellátott, érvényes ez főként a kültéri, illetve bejárati változatokra.

Az elhelyezéstől függően léteznek külső és belső változatok. A lezárandó felület vidékünkön leginkább álló, hosszúkás téglalap, esetleg különféle stílusokhoz igazodva a felső felük lehet csúcsíves vagy félköríves is. A templomok díszítő architektúrával ellátott ajtót mondhatnak magukénak, ezeket portáléknak nevezik. Anyaguk lehet fa, fém és PVC.

Ez utóbbi az elmúlt néhány évtizedben terjedt el és könnyű karbantartása révén egyre nagyobb népszerűségnek örvend. A széles kereskedelmi kínálatban mindenféle típus megtalálható. A fémajtók biztonsági szempontból jelentősek, pénzintézményekben és egyéb, jelentősebb épületekben előszeretettel kerülnek alkalmazásra. Ez a fajta ajtó olyan helyekre is ajánlott, ahol nagy a tűzveszély, így könyvtárakban is gyakran beépítik őket.ajtó

A legrégebbi alapanyag a fa, ami évezredek óta jelen van az emberiség tudatában, mindmáig. A beltéri nyílászárók elsődleges funkciója a térelválasztás, de a gyártás során az előállító cégek az esztétikai szempontokat is szem előtt tartják, mivel ezek akár berendezési tárgynak is tekinthetők. Mindenféle ajtó könnyen és gyorsan beszerezhető, akár a barkácsáruházakban, akár a különféle webáruházak szolgáltatásainak az igénybevételével is.