radiátor csere - vizszerelo-budapest.hu

Az energiahatékonyság megteremtése érdekében egyre nagyobb figyelmet kap a fűtés korszerűsítése, valamint ezzel egyetemben a radiátor csere. Természetesen sokakban felmerülhet a kérdés, hogy miért van erre szükség, amikor van egy viszonylag hatékonyan működő rendszer?

A kulcsszó a „viszonylag”, ebben az esetben. Ami joggal elmondható, hogy kevés olyan rendszer létezik, amin ne lehetne némiképpen javítani, ilyen vagy olyan formában. Családi-, vagy éppen társasházakban, gyakran az évtizedekkel ezelőtt kiépített hálózatok üzemelnek, amelyek hatékonysága nagyban megkérdőjelezhető. Egy olyan gazdasági környezetben, ahol a fókusz egyre inkább az energia megtakarításra esik, néhány ℃ is számít. A jó öreg öntöttvas radiátor csere korszerűbb, acél vagy alumínium kivitelekre jelentős megtakarítást nyújt.

Energiahatékonyság növelése különféle módszerekkel

Mielőtt azonban még a csere kerülne a fókuszba, érdemes egy alapos felmérést végeznie az otthonában, hogy mi az, amivel fokozni tudja az előállított meleg megőrzését. A fűtés korszerűsítésének sok módja létezik. Évtizedekkel ezelőtt még más feltételek uralkodtak, és a technikai fejlettség szintén alacsonyabb volt. Ma azonban már tudható, hogy melyek azok a gyenge pontok, amiken érdemes javítani.

A nyílászárók cseréje többnyire az első körben van. A több rétegű műanyag ablakok és ajtók nagyban visszafogják a veszteségeket, ezzel csökkentve a rezsiköltségeket. A falak és mennyezet szigetelése a következő dolog, amire megéri figyelni és költeni. Amint mindez megtörtént, de még mindig alacsony a hatásfok, akkor fordítsa figyelmét a meglévő fűtőelemek modernizálása felé.

Biztos, hogy a radiátor csere a megoldás?

A szóban forgó csere nem egy olyan folyamat, amit akárki el tud csak úgy végezni, ugyanis kellő szaktudásra és megfelelő szerszámokra van szükség a kivitelezéshez. Mielőtt nekilátna egy ilyen jellegű és nem mellesleg elég költséges beruházásnak, mérje fel az egyéb lehetőségeket. Amennyiben egy modernebb fűtésrendszerről van szó, ami nem váltja be a hozzá fűzött kellő reményeket, akkor megeshet, hogy a hanyagság miatt van ez. Gyakran elég egy alapos légtelenítés vagy esetleg a hálózat átmosása. A vezetékekben felhalmozódott fémiszap ugyanis gátolhatja a hőleadó potenciált, amit kitakarítva máris helyreáll a hatékonyság. De van, amikor ez sem elég.

Precíz és gyors radiátor csere profi szakemberekkel

A régi típusú öntöttvas fűtőelemek elég gyenge hatásfokkal rendelkeznek, főként a modern, vékonylemezes kivitelekhez képest. Ilyen esetekben a radiátor csere után a hatékonyság jelentősen növekedni fog, ami gyors megtérülést eredményez. Amire viszont megéri figyelnie a munkálatok előtt, az a megfelelő méretű termékek beszerzése, valamint az időzítés. Társasházaknál érdemes olyankor megejteni a fűtéskorszerűsítést, amikor a teljes rendszer víztelenítése megtörténik. A régi vezetékeket és a radiátorokat gyakran le kell vágni, majd a meglévő csöveken új menetet képezni. Az illesztések COMAP presszes szénacél rendszerrel pótolhatók a technológiai kompatibilitás érdekében. Bízza a feladatot szakértő kezekre, és a kívánt hatás nem marad el!