redőny automata

A redőny automata kifejezés az árnyékolástechnikában széles körben elterjedt, de tévesen használt szóösszetétel. A fogalmat ilyen formában sehol másutt nem is ismerik, csak a magyar nyelvben elterjedt.

Az elnevezés valószínűleg oda vezethető vissza, hogy az eszköz mondhatni automatikusan csévéli fel a redőnygurtnit vagy –zsinórt.

A redőny automata működésének lényege

Az  automata redőny valójában egy igen egyszerű, de nagyszerű kis eszköz.

Lényegében egy rugós csévélő/adagoló szerkezetről van szó, mely a redőnyhevedert vagy zsinórt egy műanyag házba húzza be és csévéli fel, mikor a redőnyt Ön felhúzza.redőny automata

Leengedéskor pedig ugyanez a mechanizmus mentén az  automata redőny kiadagolja a gurtnit vagy a redőnyzsinórt. Nem olyan nagy tudomány, igaz? Mégis mennyi könnyebbséget ad!

Ennek az okos kis redőnyalkatrésznek köszönhetően nincs zavaró, lógó redőny gurtni, a felesleges mennyiség ugyanis mindig a műanyag házon belül marad, szépen feltekerve. Miért fontos ez?

A redőny automata megkérdőjelezhetetlen előnyei

A mindennapi használat során kétségtelenül fontos szempont a komfort. Ez a kis szerkezet azonban sokkal többet nyújt annál, hogy a lelógó, és ezáltal könnyen piszkolódó heveder tisztításától megkíméli Önt.

A régi, nehezen működő szerkezetek felhúzásához gyakran nagyobb erőkifejtésre van szükség, ami idősek és gyerekek körében problémát okozhat. Az automata redőny kezelése azonban gyerekjáték!

Mivel kevés az esélye annak, hogy a mechanika által feltekert zsinór elszakad, ezért ezek a szerkezetek igen tartósak. A speciális kialakítás pedig meggátolja, hogy a zsinór feltekeredjen, így elfelejtheti a félrecsúszott zsinór problémáját is.redőny automata

A redőny belső automata rugója azonban nemcsak, hogy praktikus és egyszerű használatot biztosít, de esztétikai és biztonsági szempontból is igen fontos szerepet tölt be.

Az automata redőny szereléséhez szükséges szakértelem

Új szerkezetek beszerzése esetén az automata redőny szerkezetek rendszerint előkészítve kerülnek a vásárlóhoz.

Önnek tehát csak annyi a teendője, hogy a hevedert, illetve a zsinórt csatlakoztatja a belőlük kilógó rugóvéghez vagy hurokhoz, majd elindítja a csévélést. A többi az automata dolga.redőny automata

Az automata redőny gurtni cseréje azonban már nem ilyen egyszerű. A szerkezetet szétszerelni meglehetősen balesetveszélyes, ezért nem is ajánlott.
Meghibásodás esetén érdemes inkább újat vásárolni, ezek a kis eszközök ugyanis igen alacsony árakon futnak. Ha viszont mindenképp ragaszkodik a meglévő redőny automata javításához, kérje tapasztalt szakember segítségét.

Milyen különböző redőny automaták léteznek?

A piacon többféle típusú termék elérhető, így igényeinek megfelelően választhat a külső, belső, illetve falba süllyesztett redőny automata szerkezetek közül. Eldöntheti továbbá, hogy zsinóros vagy gurtnis változatot szeretne-e.

Önön múlik az is, hogy milyen színben kívánja megvásárolni az adott típust. A legtöbb forgalmazó fekete, fehér és aranytölgy árnyalatokban kínálja termékeit. Válassza a környezetéhez legjobban illőt!