Amikor beszereltetjük a vadiúj klímát, vagy elektromosra cseréljük a gázkészülékeket, nem is gondoljuk, hogy a rendszer tervezése, építése és beszerelése mögött milyen hatalmas tudás és munka van. Cikkünkben azt mutatjuk meg, milyen nagy szerepe is van a szakembereknek az épületgépészetben, valamint, hogy honnan tudhatod, hogy egy épületgépészeti webáruház mögött magas tudású szakemberek állnak.

Az épületgépészetnek jelentős szerepe van mindennapi életünk során. Ez jelenti ugyanis az épületek belső környezetének kialakítására és fenntartására szolgáló rendszerek tervezését, telepítését és karbantartását. A szakma feladata, hogy olyan rendszereket építsen, amelyek felelősek a hőmérséklet szabályozásért, az épületek biztonságos és egyben hatékony energiaellátásáért, az ivóvízellátásért stb.

Az épületgépészetben jártas szakemberek kulcsszerepet játszanak a rendszerek megtervezésében, beépítésében és karbantartásában is. Széles körű szakmai ismeretekkel kell rendelkezniük, érteniük kell a rendszerek működését részletekbe menően. De nemcsak magukat a rendszereket, hanem a jogszabályokat, műszaki előírásokat és szabványokat is ismerniük szükséges.

Nagy felelősség van rajtuk, hiszen nagyon pontosan, megfelelően kell megtervezniük minden rendszert. Ellenkező esetben az a használójának anyagi gondokat, energia-veszteséget okozhat, rosszabb esetben akár egészségügyi és biztonsági problémákat is – például a nem megfelelő gázkészülékek szén-monoxid veszélye.

Ráadásul a folyamatosan változó körülmények (aktuálisan például a jelentősen megnövekedett energiaköltségek) megkövetelik, hogy az épületgépészeti szakemberek mindig naprakész tudással rendelkezzenek, lépést tartsanak a technikai fejlődéssel.

Laikusként természetesen neked nem kell ismerned az épületgépészeti rendszerek működését, sőt a szabványokat sem. Arról azonban gondoskodnod kell, hogy saját otthonod készülékei jó minőségűek, időtállók és a műszaki előírásoknak megfelelők legyenek. Hogy ezt hogyan teheted meg?

Először is a megfelelő webshopot kell megtalálnod. Érdemes olyan épületgépészeti webáruházból beszerezni a szükséges készülékeket és berendezéseket, amelynél nem csupán egy egyszerű ügyfélszolgálat, hanem épületgépészeti szaktudással rendelkező munkavállalók dolgoznak. De erről hogyan győződhetsz meg?

Első lépésként ellenőrizd, hogy van-e elegendő és részletes termékleírás a webshopban. Fontos, hogy a termékek leírásában a webáruház feltüntesse a technikai adatokat. Emellett azt is megnézheted, hogy vannak-e a weboldalon szakmai anyagok, például a blogban vagy akár a termékoldalakon. Ezek ugyanis szintén arra utalnak, hogy a webáruház tulajdonosai, üzemeltetői egyben épületgépészeti szaktudással is rendelkeznek.

Amennyiben valamilyen technikai kérdésed merül fel bármely termék kapcsán, hívd fel az adott webáruház ügyfélszolgálatát. Ha épületgépészeti szakemberekkel dolgoznak együtt, esetleg már maga az ügyfélszolgálati munkatárs is szakmabeli, biztos lehetsz benne, hogy azonnal meg tudják válaszolni kérdéseidet.

A Kazán WebShopnál például bármilyen szakmai kérdéssel is bizalommal keresheted az ügyfélszolgálatot. Emellett pedig már a forgalmazás előtt bevizsgáltatják az összes terméküket, hogy azok biztosan minden műszaki előírásnak és szabványnak megfeleljenek.