Nem feltétlenül kell családi házban laknunk ahhoz, hogy esztétikus környezetben tudjunk élni. Egy jól megválasztott panel beltéri ajtóval a társasházi lakást is nagyon széppé tehetjük, ha odafigyelünk néhány fontos dologra. Például arra, hogy milyen tipusú beltéri ajtókat építünk be, azok ugyanis nagymértékben meghatározzák a belső terek kinézetét, esztétikáját.

Sokszor halljuk, hogy a lényeg a részletekben rejlik és ez bizony akkor sincs másképp, amikor az otthonunkról van szó. Egy modern beltéri ajtó, ami jól passzol a lakásunk stílusához igazi főnyeremény. Ha egy dekoratívabb otthonra vágyik és felmerült a régi ajtók lecserélése újakra, akkor ne is gondolkodjon rajta!

Azért persze nem árt tisztában lenni azzal, hogy pontosan milyen panel beltéri ajtó kínálatból válogathatunk. Ezt az írásunkat azért készítettük, hogy minden fontos tudnivaló birtokába kerüljön, ha épp panel beltéri ajtó cserét tervez. Többek között a népszerű MDF és üveges beltéri ajtókról is szó lesz.

Hogyan történik a beltéri ajtó csere a panelben?

A munkafolyamat nagymértékben függ attól, hogy mennyire régiek az ajtók. Ha egy régebbi építésű panelról van szó, ahol nem volt még soha ajtó csere, akkor nagy valószínűséggel könnyű dolgunk lesz. Az elöregedett nyílászáróknál ugyanis roncsolásos technikával viszonylag könnyen ki lehet szedni a tokot. Ha az ajtók még stabilan állnak a helyükön, akkor valamivel több időbe telik kiszedni őket a helyükről.

Mielőtt felkerülnének az új ajtók precízen le kell venni a méreteket, hogy biztosan jó méretű nyílászárókat válasszunk. Ezt követően jöhet az új ajtók beépítése! A megvásárolt nyílászárókat ki kell bontani, majd össze kell szerelni a tokot. Először ezt kerül be a helyére, közben pedig a stabilizálásra is oda kell figyelni. Ez után lesz szükség a purhabra, amivel szépen kitöltésre kerülnek a tok és a fal közötti hézagok. Végül jöhet az ajtólap, amit hozzá kell rögzíteni a tokhoz.

Nyíló vs. toló panel beltéri ajtók

Ajtócserekor felmerül a kérdés, hogy milyen panel beltéri ajtó lenne a legmegfelelőbb választás? Nem csak a színt, a dizájnt vagy az anyagot illetően érdemes elgondolkodni ezen a kérdésen, hiszen az ajtó kialakítása is sokat nyom a latban. E tekintetben két nagy kategóriát különböztetünk meg, a nyíló és a tolóajtókat.

A nyíló ajtók azok, amiket már jól ismerünk, hagyományos módon ezekkel szokás felszerelni a lakóházakat. Ezeket kilinccsel tudjuk nyitni, csukni és mivel nyitáskor helyet foglalnak el a térben így közvetlen közelükben nem helyezhetünk el bútorokat.

Ezzel szemben a toló ajtók egy sínben futnak, vagyis úgy tudjuk kinyitni őket, hogy elhúzzuk őket az egyik irányba. A visszazárás ugyanígy történik, csak épp az ellenkező irányba. Ezek kifejezetten jó választások olyan szobákban, ahol helyszűkében vagyunk, mivel nem vesznek el az alapterületből nyitott állapotban.

Mit érdemes tudni az MDF ajtókról?

Manapság nagyon népszerű megoldásnak számítanak az úgy nevezett MDF panel beltéri ajtók, amik közepes sűrűségű farostlemezből készülnek. Maga a mozaikszó is erre utal, a kifejezés ugyanis a Medium Density Fibreboard szó kezdőbetűiből áll össze. Ezek az ajtók tulajdonképpen egy könnyűszerkezetes technológiával készülnek, aminek köszönhetően nagyon sima lesz a felületük.

Jóval kisebb a súlyuk, mint a tömörfából készülő ajtóknak, viszont mégis nagyfokú stabilitás és hosszú élettartam jellemzi őket. Ráadásul rengeteg színben és mintában kaphatók, így bármelyik panellakásba ideális lehet.

Mikor érdemes üveges beltéri ajtókban gondolkodni?

Nem csak tömör anyagból készülő ajtókat tudunk beépíteni vannak ugyanis olyan típusok is, amiken üveg is van az anyag mellett. Ezek remek választásnak bizonyulnak olyan helyeken, ahova több fényt szeretnénk eljuttatni. A napsugarak áthatolva az üvegen megvilágítják a teret.

Az üveg általában el van homályosítva, így átlátni nem lehet rajta, legfeljebb csak az alakok mozgását érzékeljük. Látható, hogy nem feltétlenül kell teljes panelfelújítást eszközölni, ha szeretné esztétikusabbá tenni otthonát. Sokszor elég egy kisebb változtatás, például a panel beltéri ajtó csere.