Ahhoz, hogy otthonunkban teljes mértékben biztonságban érezzük magunkat elengedhetetlen, hogy tudatosan válasszuk ki a kültéri biztonsági ajtónkat. Elvégre ez az a nyílászáró, amit elsőként vesznek észre azok, akik a házunk előtt sétálnak el.

Amellett, hogy a bejárati ajtó nagymértékben befolyásolja a homlokzat megjelenését, esztétikáját sokat elárul arról is, hogy mennyire fontos számunkra az otthonunk védelme. Ez pedig egy rendkívül fontos információ azok számára, akik nem riadnak vissza attól, hogy lopás céljából betörjenek valahova.

A megfelelő kültéri biztonsági ajtó beszerzése egy rendkívül fontos feladat, amit nem szabad a véletlenre bízni. Milyen elvárásoknak kell megfelelnie? Milyen előnyei, illetve hátrányai vannak a fából, műanyagból, illetve acélból készülő típusoknak? Milyen zárszerkezettel érdemes felszerelni a maximális biztonságunk érdekében? Többek között ezekre a kérdésekre is választ adunk a cikkünkben.

Elvárások a kültéri biztonsági ajtóval szemben

Rendkívül fontos, hogy a kültéri biztonsági bejárati ajtó elég masszív anyagból készüljön. Olyan anyagból, ami kellőképpen ellenáll a külső hatásoknak és eléggé időtálló ahhoz, hogy hosszútávon is kiszolgálja az igényeinket.

Mivel kültéren kerül beépítésre, ezért folyamatosan érni fogják az időjárási elemek. Ráesik az eső, a hó, éri a szél, az erős napfény, az UV sugárzás és a hőmérsékletváltozásnak is ki van téve. Ezek mind-mind olyan hatások, amiknek ellen kell állnia. Ugyanakkor ide sorolhatjuk a mechanikai hatásokat is, ha ugyanis valaki megpróbálja felfeszíteni, akkor stabilan a helyén kell maradnia

Nem mehetünk el szó nélkül a kiváló hőszigetelő tulajdonság mellett sem, elvégre a hő nem szökhet ki a bejárati ajtón sem. Érdemes tehát egy megfelelően hőszigetelt kültéri bejárati ajtó mellett dönteni. Szintén fontos szempont a tűzgátló tulajdonság. Sokkal nagyobb biztonságban érezhetjük ugyanis magunkat akkor, ha az ajtó megakadályozza a tűz terjedését.

Különböző anyagú kültéri biztonsági ajtók előnyei, hátrányai

A kültéri biztonsági ajtó készülhet fából, műanyagból, alumíniumból és acélból is. A fából készült típusok meleg, természetes hatást keltenek. Hátrányuk viszont, hogy felületi kezelést, karbantartást igényelnek és biztonságtechnikai szempontból kevésbé ellenállók, mint mondjuk egy acél ajtó.

A műanyag ajtók olcsóak, könnyű tisztítani őket és kiváló hangszigetelő képességgel rendelkeznek. Nincs szükség felületi kezelésre vagy karbantartásra, tehát jóval kevesebb gondunk van vele, mint a fa ajtókkal. Hátrányuk, hogy nem szellőznek és a műanyag sajnos rideg hatást kelt, e miatt pedig sokan nem szeretik.

Az alumínium ajtók könnyűek, egyszerűen tisztíthatóak és különösebb odafigyelés vagy karbantartás nélkül használhatók. Ahhoz viszont, hogy a mai kornak megfelelő hőszigetelő és biztonságtechnikai tulajdonsággal rendelkezzenek többet kell költenünk rájuk.

Az acél kültéri biztonsági ajtók mind közül a legmasszívabbak. A fizikai, kémiai és a mechanikai hatásokkal szemben is kiváló ellenállóképességgel rendelkeznek. Sőt, még a tűzgátló tulajdonságuk is figyelemre méltó. Tulajdonképpen az egyedüli hátrányuk a hőszigetelő képességük. Léteznek azonban olyan technológiák, amikkel megoldható, hogy ezen a téren is jól teljesítsenek.

A kültéri biztonsági bejárati ajtó zárszerkezete

Ha azt szeretnénk, hogy a bejárati ajtónk magas védelmet biztosítson, akkor érdemes úgy nevezett trezorzárral felszerelni. Ennek a típusú zárnak az a lényege, hogy több irányban záródik, maga a zártest pedig nagyon masszív, ennél fogva sokkal biztonságosabb, mint a hagyományos zárak. Több fajtája is van, többek között a kulcsos és a cilinderes fajta is nagyon népszerű.

Amikor a minden szempontból megfelelő kültéri biztonsági ajtó nyomába eredünk, akkor a zárszerkezetre épp ugyanúgy érdemes odafigyelni, mint arra, hogy milyen anyagú ajtót választunk. Ha ezeket a szempontokat nem tévesztjük szem elől és figyelembe vesszük őket, mielőtt végleges döntést hozunk, akkor garantáltan a legmegfelelőbb nyílászáró mellett fogunk dönteni.