Amennyiben Ön is szereti maximálisan kihasználni a rendelkezésre álló helyet otthonában, akkor a beltéri üveg tolóajtó remek alternatívát kínál! Gyakran előfordul, hogy egy hagyományos ajtó egy kis térre, szűk folyósóra nyílik, így használata kifejezetten kényelmetlen. Egy megszokott módon nyitható nyílászárónak ugyanis, akár két négyzetméternyi helyre is szüksége van.

Beltéri üveg tolóajtó a maximális térkihasználáshoz

Ezzel szemben a tolóajtók a falhoz simulnak, vagy konkrétan a falban kapnak helyet, így szinte láthatatlanok. Az ajtószárnyak nyitásához szükséges hely tehát továbbra is a rendelkezésére áll, egyszóval több tér marad szabadon. Persze beltéri üvegajtót akkor is bátran választhat, ha tágas, kényelmes házban vagy lakásban él, mert nemcsak praktikus, de egyúttal rendkívül esztétikus megjelenésű.

A beltéri üvegajtó előnyei

A tökéletes helykihasználáson kívül más előnye is van a beltéri tolóajtónak. Egyrészt a letisztult, keret nélküli megjelenése tökéletesen illik a modern, minimalista stílusú otthonokhoz. Másrészt jellegéből adódóan átengedi a természetes fényt, így világosabbá, légiesebbé varázsolja a belső tereket. Nem véletlen, hogy a modern, új építésű irodákban is szinte csak üvegajtókat alkalmaznak a tervezők.

A fénnyel teli, tágasabbnak ható helyiségekben mindenki jobban érzi magát. Ezen kívül az üvegajtó sokoldalúan felhasználható, hiszen kisebb méretű otthonokban is ideális, ám nagyobb terek felosztására is kiválóan alkalmas. Az előnyei közé tartozik tehát a helytakarékosság, a természetes fény áteresztése és az esztétikus, modern megjelenés. Ám akkor vagyunk igazságosak, ha a hátrányait is megismerjük.

Jellegéből adódóan nem képes olyan hangszigetelésre, mint a tömítéssel is rendelkező hagyományos ajtók. Értelemszerűen olyan szintű privát teret sem tud biztosítani, amit a klasszikus ajtók esetén megszokhatott. További hátránya, hogy a nyitás irányában szabad falfelületre van szüksége, hogy működés közben ne akadjon el semmiben. Tehát nem helyezhet el bútorokat, növényeket és persze fali polcokat sem azon a részen, amerre az ajtószárny mozog. Ezek azonban olyan apróságok, amelyekkel könnyű együtt élni, és az beltéri üveg tolóajtó előnyei bőven kárpótolják érte.

Merész megoldás a beltéri üveg tolóajtó?

Volt idő, amikor a gardróbhoz, fürdőszobához vagy a mellékhelyiséghez üvegajtót választani szinte felért az eretnekséggel. Ezek amolyan intim helyek, amelyeket elzárunk az idegen tekintetek elől. De változik a világ és változnak a trendek. Persze egy nappaliból nyíló vécéhez ma sem érdemes víztisztán áttetsző üvegajtót választania, de vannak egyéb lehetőségei is. Értelemszerűen sok múlik azon, hogy az adott helyiség hol található.

Egy hálóból nyíló fürdőszoba például privát szférának számít, így kifejezetten mutatós megoldás egy beltéri üvegajtó a két helyiség között. De akkor is remek választás lehet az üveg nyílászáró, ha a leválasztott helyiség a nappaliból, előtérből, azaz vendégek, látogatók által is használt térből nyílik. Ilyen esetben célszerű kevésbé áttetsző, homokfújt felületű ajtót beszerelnie. A természetes fény átjut rajta, megmarad a térélmény, ugyanakkor kizárja a kíváncsi pillantásokat.

A tolóajtók működése

A tolóajtókat kétféle módon lehetséges beszerelni. A fal mellett futó változat esetében egy futósínt rögzítenek a falra. Az ajtó ehhez kapcsolódik, és a sínben futó kerekek segítik a mozgását. Magát a nyílást a hagyományos ajtókhoz hasonlóan ajtófélfával érdemes keretezni.

A falban futó ajtók szerkezete két fő részből áll. Felül kap helyet az a rendszer, amely az ajtót vezeti, azaz a mozgását biztosítja. Az oldalsó rész pedig gyakorlatilag egy vájat a falban, amely helyet ad az ajtó felületének „nyitott” állapotban.

Fontos megjegyezni, hogy működéséből fakadóan az ajtófélfának nem kell ajtópántokat, zárt és gumiszigetelést sem tartalmaznia, ami letisztult megjelenést kölcsönöz az egész szerkezetnek. Ne ragaszkodjon Ön sem a konzervatív megoldásokhoz. Válasszon bátran Ön beltéri üveg tolóajtót otthonába!