levegő kompresszor hasznosítása

A háztartásokban szinte kötelezően előforduló szerszámok közé talán nem sorolható be a kompresszor, de tény, hogy egy kifejezetten hasznos eszközről beszélhetünk. Épp ezért érdemes röviden összefoglalni azt, hogy e célnak milyen berendezés felel meg leginkább.

Típusok rendszere

 

A kompresszorok, avagy hagyományos nevükön gázsűrítők mindenki számára jól ismert eszközök, a lakossági felhasználók körében egy jó ideig mégsem tudtak igazán elterjedni. Eleinte persze ezek az berendezések sem úgy festettek, mint a mai modellek, így nem is jelentették a legkompaktabb megoldást a háztartások számára. Napjainkra azonban ez nagyot változott, a fejlődés pedig azóta is folyamatos.

Az optimalizálódó kínálatot az is jól mutatja, hogy a forgalmazók polcain immár két fő típussal találkozhatunk: a csavarkompresszorok inkább ipari célokra ajánlottak, a dugattyús levegő kompresszor azonban hobbi és barkács célokra lettek teremtve. Így pedig a háztartások számára is hasznos kiegészítő eszközök lehetnek, hiszen számos otthoni feladat során nyújthatnak valóban pótolhatatlan segítséget.

Miért éppen dugattyúk?

 

A kérdésre a levegő kompresszor működési elvének és teljesítményének összefüggésében kell keresni a választ. A csavarkompresszorokban alkalmazott technológia kifejezetten nagy és folyamatos teljesítményre képes, ez azonban akkora, hogy arra már leginkább csak ipari környezetben lehet szükség. A dugattyús levegő kompresszor ettől jóval kisebb teljesítményű, ám ez éppen elegendő a hobbi célokra, ráadásul más előnyöket is tartogat.

A technológia egyszerűségéből fakadóan ugyanis ezek az eszközök kifejezetten jó ár/érték aránnyal rendelkeznek, ráadásul fenntartási és karbantartási költségeik is minimálisak. Az általuk alkalmazott technológia és a hozzá párosuló teljesítmény pedig több mint elegendő arra, amire alapból is szánták őket: egyszerűbb ház körüli vagy kisebb műhelyekben felmerülő munkák támogatására. E feladatok pedig kifejezetten sokfélék lehetnek.

Egyszerűtől az összetettig

 

A levegő kompresszor sokkal inkább tekinthető egy támogató berendezésnek, mely önmagában nem minden esetben hasznosítható, de munkája valamilyen közvetett módon segítheti a feladatok elvégzését. Ha ház körüli teendőkről van szó, a leginkább evidens alkalmazás természetesen a nagy nyomású levegő használata a kerekek, levegővel töltött tárgyak felfújására. Ez a tulajdonság pedig akár tisztítási, takarítási munkákhoz is használható.

Ha a sűrített levegőt vízzel párosítjuk, nagy nyomású és hatékony tisztítóeszközt kapunk, mellyel akár az autónkat, vagy a házak ablakait és nagyobb felületeket is takaríthatunk. A levegő kompresszorok nagy előnye, hogy a különböző utólag is felszerelhető kiegészítőkkel még tovább bővíthető az alkalmazás köre. Így tehát akár arra is lehetőségünk van, hogy különféle festési munkák során használjuk azt. Talán ebből is jól látszik, hogy egy ennyire egyszerű eszköz is milyen sok mindenre lehet alkalmas.