erkély beépítés

Egy beépített erkély nagyon sokféle módon kihasználható. Először érdemes eltöprengenie azon, hogy megéri-e az erkély beépítés. A panellakás felújítás során sokan döntenek úgy, hogy az addig nyitott erkélyt inkább beépítik, ezzel növelve az életteret. Az erkély beépítés manapság eléggé gyakori jelenségnek számít legyen szó panelekről vagy akár újabb építésű téglalakásokról.

Ötletes megoldás a beépített erkély

Főként amiatt, mert az erkély beépítés által akár 10 m2 hely is nyerhető, bár az alapterület minden esetben eltérhet. A beépítés több szempontból is előnyös lehet. Az első, és talán legfontosabb szempont, hogy az erkélyrész évszaktól függetlenül használhatóvá válik. Mondhatni, az új beltér lehet a belső szoba megnagyobbítása is, de alkalmazható akár tárolóhelyiségként, esetleg egy hangulatos olvasósarkot is kialakíthatunk az ablak mellett.

A lehetőségek száma nem korlátlan ugyan, de mindenképp hasznos változás érhető el az erkély beépítés alkalmával. A szűk konyhát akár étkezővé is alakíthatja egy főzősarok kialakításával a beépített erkélyen. A konyhai berendezés áthelyezésével sok értékes hely szabadítható fel. Nincs is kellemesebb annál, mint az álmos reggeleken kávét kortyolgatva gyönyörködni a kilátásban a beépített erkélyről. Lehet tél vagy nyár, nem számít, mivel a bukó nyíló ablak mögött védve vagyunk az időjárási körülményektől.

A beépített erkély ablakai

A helykihasználást illetően arra is gondolnia kell a panellakás felújítás alkalmával, hogy mekkorák legyenek a bukó nyíló ablakok szárnyai. Egy szűk erkélyen kényelmetlen lehet kerülgetni a nyitott ablakokat. A tisztítás miatt is fontos, hogy miként történik az ablakok kialakítása. Belülről nem nagy kunszt, de kívülről is le kell mosni egy idő után a fix ablakokat, ami nem valami egyszerű művelet az emeleti lakások esetén. Ezért oly módon kell elhelyezni a fix ablakokat, hogy azoknak a külső részét belülről is el lehessen érni. Ezen kívül adott még a tolóablak beépítésének a lehetősége is.

Ne spóroljunk a minőségen, mivel ez egy egyszeri kiadásnak számít és igen lényeges a lakás energiahatékonyságát illetően. Nem sokra megy egy beépített erkéllyel, hogyha az válik a lakás leghidegebb pontjává az ablakok gyenge szigetelőképessége miatt. Nem csak a hideg, hanem a nyári kánikula és az erős napsütés is problémát okozhat. Ennek elkerülése végett érdemes valamilyen árnyékolástechnikai eszközt alkalmazni. Ez lehet egy egyszerű sötétítő vagy egy még modernebb motoros redőny stb. Ez utóbbi akár hangszigetelésként is funkcionálhat.

Bízzuk profikra a beépített erkélyt

A választott erkély beépítést végző szakember legyen megbízható, tudjon felmutatni valamilyen referencia-anyagot, vagy ismerős ajánlása alapján keresse fel a megfelelő mestert! Mivel itt gyakran nem csupán hozzáépítési, hanem bontási munkálatok is szükségesek, ezért minél tapasztaltabb munkaerőt vegyen igénybe.

Előfordulhat, hogy bár látszatra, minden megfelelőnek tűnik, a szigeteléssel mégis akadhatnak gondok a későbbiekben. Utólagosan pedig sosem jó, ha bele kell nyúlni egy elvileg kész munkába, mivel az plusz kiadásokat von maga után. Azon cégek felkeresése, amelyeknek fő tevékenységi profilja az erkély beépítés, történhet az interneten keresztül is, mivel ma már szinte minden vállalkozás hirdeti magát valamilyen szinten online felületeken is.

Merőben megváltoztatja a teret a beépített erkély

Összességében elmondható, hogy a beépített erkély több előnyt hordoz magában, mint hátrányt, amennyiben alaposan át lett gondolva a kivitelezés. Nagyobb élettér, plusz hő- és hangszigetelés érhető el ezzel a megoldással. A beépített erkély révén nyert teret számtalan kreatív módon használhatja ki.

Az sem baj, hogyha hirtelen nincs ötlete ezzel kapcsolatban, mivel rengeteg lakberendezéssel foglalkozó blog, weboldal foglalkozik ezzel a témával. Már egy kép is kitűnő inspirációnak számít a beépített erkély kihasználásával és ízléses berendezésével kapcsolatban. Nem beszélve arról, hogy az esetek többségében növeli a lakás értékét is.