Az üveges beltéri ajtó, ahogy általában otthonunk minden nyílászárója, térelválasztó szerepet tölt be elsősorban. Ám az alapvető funkcióján kívül sokkal több esztétikai élményt nyújt a hagyományos ajtókhoz képest. A klasszikus ajtó működését jól ismerjük: teljesen elszeparálja az adott helyiséget, kizárja a betekintés lehetőségét és szűkíti a teret. Ezzel szemben egy üvegajtó nem akadályozza a fény szabad terjedését. Képes olyan módon egy privát szférát létrehozni, hogy közben nem korlátozza térérzetünket,

A természetes fény jelentősége

A fény az életünk része, amely hatással van bioritmusunkra, egészségünkre és kedélyállapotunkra. Mindannyian jobban érezzük magunkat a tágas, természetes fényben bővelkedő térben, mint a sötét, szűk helyiségekben. Az üvegajtók épp ezért a lakhelyünket teszik még otthonosabbá és élhetőbbé. Nemcsak a mi hangulatunkat és mentális egészségünket javítják a fényben gazdag szobák, de a velünk élő kutyák, macskák vagy más kis kedvencek is hálásak lesznek érte. Sőt, még az otthon nevelt növények is jobban érzik magukat a fénnyel elárasztott helyiségekben. Nem is kell különösebben magyarázni a fény jótékony hatását, egyszerű biológia.

Gazdaságos használat

Nem véletlen, hogy az újépítésű lakások tervezése, valamint a régebbi otthonok felújítása során is egyre hangsúlyosabbá válik a természetes fény. Az üveges ajtók további előnye, hogy használatukkal több helyiségünk marad világos környezetben, azaz kevesebb alkalommal kell égetni a lámpát. Hosszabb távon ez komoly energiamegtakarítást eredményez. A fűtésszámla miatt sem kell aggódni, hiszen a mai modern üvegajtók már sokkal jobb hőszigetelési értékekkel rendelkeznek, mint a pár évtizeddel korábban elérhető társaik.

Biztonságos edzett üveg

A biztonság kérdése az, ami talán még elbizonytalanítja a vásárlókat. Betört üveget és éles szilánkokat vizionálva valóban kétségek merülhetnek fel, főleg a kisgyermekes családoknál. Ám az üveges beltéri ajtók ezen a területen is sokat fejlődtek. A mai technológiának, a biztonsági, edzett üveglapoknak és a speciális vasalásnak köszönhetően nincs miért aggódni, akár évtizedekig is biztonságosan használhatjuk a nyílászárókat.

Esztétikum és variálhatóság

További nagy előnye az üvegajtóknak az esztétikus megjelenés és variálhatóság. Csakis rajtunk múlik, hogy milyen mintázatú és átláthatóságú ajtót választunk. A homokfújt, savmart, speciálisan gravírozott, nyomtatással dekorált vagy épp tiszta felületek között könnyen találunk ízlésünknek és otthonunk hangulatának megfelelőt.

A sokféle lehetőség között is egyedi megjelenést és különleges eleganciát képvisel az ólomüveg. Nem egy új trendről van szó, hiszen a már az előző században is népszerűek voltak ólomüveggel díszített nyílászárók. Manapság azonban ismét egyre divatosabbak ezek a színes, elegáns üvegbetétek.

Ólomüveg készítés

Először értelemszerűen mindenki arra gondol, hogy az ajtókhoz felhasznált ólomüveg ugyanabból az anyagból készül, amelyből a metszett dísztárgyak. Ám amíg az üvegdíszekhez a nagyrészt ólmot tartalmazó, könnyen csiszolható ólomkristályt használják, addig az ólomüveg készítés során elsősorban különböző színű, speciálisan erre a célra gyártott üvegdarabokat használnak.

Ólmüveg készítés üveges beltéri ajtóhoz két módszer szerint

Alapvetően két módszert használnak az ólomüveget tartalmazó üveges beltéri ajtó elkészítésére. Az egyik esetben egy gyémántszemcsés csiszológéppel formálják meg az alakzatokat, majd előre megtervezett formájú ólomsínekbe illesztik a paneleket. Miután a szegélyeket precízen az üvegre simítják, egy forrasztóónnal rögzítik a teljes szerkezetet.

A másik módszert Tiffany technikának is nevezik. Lényege, hogy rézfóliát rögzítenek az összeillesztésre váró üvegpanelek szélére, majd alacsony olvasáspontú ónnal egymáshoz forrasztják őket. Ennél a technológiánál a forrasztások vonalában egyenletlenség látható, de valójában ez a módszer ismert jellegzetessége, ami egyedivé teszi. Bármilyen eljárással is készül a nyílászárónk, biztosak lehetünk benne, hogy az üveges beltéri ajtó különösen szép lesz ólomüveggel.