fa vagy műanyag nyilászáró

A fa ablakok esztétikájával semmi sem veszi fel a versenyt. Vagy talán a műanyag nyílászárók mégis csak jobbak lennének? Mindenki a sajátjára esküszik, de vajon melyik a jobb a másiknál? Egyáltalán létezik-e tökéletes nyílászáró, vagy arra még várni kell? A válasz nem teljesen egyértelmű, hogy a fa vagy műanyag nyílászáró jobb-e, hiszen a kettő közti különbségek esetenként jelenthetnek előnyt, míg máskor hátrányt. Egy biztos, a minőségen nagyon sok múlik.
Otthonos környezetet teremtenek a fa ablakok

A természetes anyaguknak köszönhetően érik el ezt a hatást, hiszen a fa mintázata egyéniséggel ruház fel minden egyes darabot. Egyszerűen jobb az ember közérzete a természetes anyagok közelében, mint amilyenek a fa nyílászárók is. Nem csak ránézni jó, de hozzáérni a felületéhez is kellemes érzés. De, akkor miért tűnik úgy, hogy a fa ablakok kimentek a divatból és a helyüket a műanyag ajtó ablak vette át?

Egyáltalán nem mentek ki a divatból, pusztán mélyebben a zsebébe kell nyúlnia annak, aki a fa ablakok mellett dönt. Ezzel szemben a műanyag nyílászárók 20-30 % -al olcsóbban beszerezhetőek és rendkívül tartósak. A fa ablakok másik nagy előnye, hogy a kialakításukkal kapcsolatban csak a fantázia szab határt. Bármilyen forma és profil kivitelezhető, míg a műanyag bukó nyíló ablak esetében ez teljesen a fröccsöntő géptől függ.

A fa ablakok karbantartásáról röviden

Sokakat nem csak a magas ár tántorít el a vásárlástól, hanem az a tévhit is, hogy a nedvesség hatására a fa ablakok deformálódnak, majd szorulni, akadni kezdenek. Az olcsó megoldások esetén ez valóban megtörténhet, ahogyan a műanyag ablakok között is találunk silány kivitelt, nem is keveset.

A minőségi fa ablakok az anyagukat tekintve rétegragasztott, előre gyártott profilból készülnek, általában lucfenyőből, vörösfenyőből vagy tölgyből, mivel ezek formatartóak és magasfokú ellenállóságot mutatnak a gombákkal szemben, ugyanakkor az időjárásbiztosnak számítanak.

Időnként mégis szükség van karbantartásra, ami a fa nyílászárók felületkezelését foglalja magába. Erre a célra számos festék, pác és lazúr szerezhető be. Az UV védett felületek ennek köszönhetően hosszú éveken át repedésmentesek maradnak. A lazúrozást fa ablaktól függően nagyjából 5-10 évente érdemes megismételni.

Ebből is látható, hogy mennyire hosszú élettartammal rendelkezik egy minőségi változat. Az alumínium borítású fa ablakok nem igényelnek felületkezelést. Akárcsak a műanyag ablakok esetében évente 2-3 alkalommal érdemes átkenni glicerinnel a gumiszigeteléseket, hogy azok megőrizzék rugalmasságukat és ne kezdjenek el repedezni.

Az viszont tévhit, hogy fa ablakokkal a lakás szellőzik. A modern változatokkal biztosan nem, hiszen magasfokú hő és hangszigetelő tulajdonságokkal rendelkeznek. A régi, egyszerű fa ablakokkal valóban „lélegzett“ az épület, aminek megvolt a maga hátránya, hiszen nagy volt az épület hővesztesége is. A modern fa ablakok mellett ugyanúgy szellőztetni kell, ha nincs más mód a levegő felfrissítésére.

Mi hívta életre a műanyag nyílászárókat?

Az 1945-ben elkezdődött építési láz új, olcsóbb és gyorsabb megoldásokat, alapanyagokat követelt. Nincs ez másként manapság sem az építkezések szempontjából. Szükség volt egy olyan anyagra, ami lassan öregszik, olcsó, jól alakítható és ellenáll az időjárásnak.

Már az 50-es évek elején megjelent a műanyag ajtó ablak kezdetleges változata, viszont az igazi áttörés a 70-es években történt, amikor egymást követték a fejlesztések és megjelentek a színes akril felületű profilok, a középtömítésű ablakok és az alumínium keretek. Szó sincs arról, hogy a műanyag ablakok csúnyák lennének. Ezt mindenki a maga döntheti el. Már ebben a szegmensben is találkozhatunk fa mintázatú profilokkal.

A minőségi gyártók magasfokú szigetelőképességgel ellátott termékei rendkívüli módon csökkentik az épületek energiaigényét. Érdemes keresni az „U“ jelölést az ablakokon. Ez megmutatja, hogy az ablakfelületen egységnyi idő alatt mennyi energia távozik. Ez a fa ablakokon is megtalálható. A kamrás profilok és a szigetelőhabok használata nagy előrelépést jelentett a hőszigetelés terén.

Manapság már három rétegű üveggel ellátott műanyag ajtó ablak is beszerezhető, ami garantált hőszigetelést jelent. A magasfokú szigetelőképesség miatt a fa és a műanyag nyílászárók esetében légbevezetők beépítésére van szükség. Általában ez okozza a legnagyobb fejtörést a mérnököknek, hiszen a vásárlók olyan terméket szeretnének, ami egyszerre hő- és hangszigetelő, ugyanakkor a szellőzése is megoldottnak tekinthető, ami nem megy az energiafogyasztás kárára.

műanyag ablak árak beépítéssel

Tartós megoldás a műanyag ajtó ablak

Kezdetben gondot jelentett, hogy a profilok elkezdtek besárgulni a napfény hatására, manapság ez viszont nem jellemző. Idővel sem veszíti el pozitív tulajdonságait és alig igényel karbantartást a gumi tömítések átkenésén kívül, illetve ajánlott 1-2 alkalommal beolajozni a zárszerkezetet is. Ezek alapján nem jelenthető ki egyértelműen, hogy az egyik jobb lenne a másiknál. Ízlés dolga, hogy kinek melyik változat felel meg, illetve a nagy árkülönbség az oka annak, hogy a fa ablakok helyett a legtöbben a műanyagot választják.