A külső árnyékoló rendszerek izgalmas világában kalandozva két legyet üthetnünk egycsapásra: kielégíthetjük a szezonális árnyékolással kapcsolatos igényeinket, illetve tovább építhetjük az otthonunk dizájnját. Az ablak árnyékolásnak elsősorban funkcionális haszna van. A megfelelő árnyékolástechnika kiaknázásával nyáron kizárhatjuk a forró levegőt, télen pedig benntarthatjuk a kellemes meleget. A külső árnyékolók egyik legnépszerűbb egysége, a redőny az adott épület hő- és hangszigetelésének egyik jelentős szegmensét képezi. E cikkünkben a redőnyök birodalmába kalauzoljuk el a kedves olvasókat, átfogó képet adva az egyes típusokról.

Azok a bizonyos előnyök

A redőnyökkel járó előnyök számosak. A szóban forgó árnyékoló nem „csupán” a hőszigetelésben játszik nagy szerepet, de a külvilág zaját is kizárja. Egy igazán jó minőségű redőnnyel végig aludhatjuk az éjszakát, a kinti zavaró zajok egészen biztosan nem szűrődnek be a lakásba. A redőnyök kizárják a fényt is, így igény szerint akár napközben is éjszakai sötétséget teremthetünk a segítségükkel. Hála bravúros kialakításuknak, e külső árnyékolók a családi otthon esztétikai értékét is nagyban fokozhatják.

Külső árnyékoló vásárlás – milyen irányvonal mentén induljunk el?

Az árnyékolástechnika színes palettájának láttán könnyen elbizonytalanodhatunk – vajon melyik modellt válasszuk a gazdag spektrumon mozgó kínálatból? Nos, ha ódzkodunk a kompromisszumoktól, ne engedjünk az elvárásainkból, sem a minőség, sem az esztétikai vagy a praktikusságból fakadó értékek tekintetében sem.

Néhány szóban a külső árnyékolók anyaghasználatáról

Anyaghasználat tekintetében a redőnyök alapvetően két típusúak: az árnyékolók készülhetnek műanyagból és alumíniumból – s ahogy az már lenni szokott, egyiknek is, másiknak is megvan a maga előnye, illetve hátránya.

A külső árnyékoló jutányos verziója: a műanyag redőny

A műanyag redőnyök kétségtelenül költséghatékonyabb vásárlást kínálnak, mint az alumíniumból készített társaik. A műanyag redőnyök hallatán sokan a régi, „békebeli” fehér, kifogásolható minőségű modellekre gondolnak. Nos, az árnyékolástechnika fejlődése természetesen a műanyag egységeket sem hagyta érintetlenül – ezek az innovatív redőnyök már jóval strapabíróbbak, mint az egykori előd. Az igazán minőségi darabok többcellás lamellákból állnak, így a hő- és hangszigetelés terén sem lehet rájuk panaszunk. Ezek a modern redőnyök természetesen a mostohább időjárási viszonyok közepette is remekül állják a sarat. A klasszikus fehér változatok mellett többnyire barna színben készülnek.

Többgenerációs megoldás: az alumínium redőny

Nem vitatja senki, hogy bár a műanyagból készített árnyékolók is hatékonyak a betöltött szerepükben, időtállóság és strapabíróság terén nem vehetik fel a kesztyűt az alumínium egységekkel szemben. Természetesen a minőséggel párhuzamosan az alumínium redőny ára magasabb is, mint a plasztik társáé. Az alumínium kültéri árnyékoló a hang- és hőszigetelés terén is verhetetlen, arról nem is beszélve, hogy masszív kialakításának köszönhetően akár az illetéktelen behatolóktól is megvédhet. Az alumínium redőnnyel egyébként a kényelem oltárán is áldozhatunk, hiszen a szóban forgó szerkezet igény szerint motorizálható, azaz a szükséges fejlesztések fejében nem csupán manuálisan bírhatjuk azt mozgásra, de programozható távirányítóval is. Így tulajdonképpen reggelenként nem kell elbúcsúznunk a pihe-puha ágytól, ha némi napfényt szeretnénk beengedni a szobába.

Szúnyoghálós redőny a szezonális „ragadozók” ellen

Nincs is annál bosszantóbb, mint amikor a nyári estéken „zenei-aláfestés”, azaz szúnyog-muzsika is párosul az éjszakai pihenésünkhöz. Érthető, ha a kánikula időszakában nyitott ablaknál kívánunk aludni, ám ebben az esetben gondoskodnunk kell a szúnyogok és egyéb rovarok, bogarak kiszűréséről is, különben búcsút mondhatunk a zavartalan alvásnak. Ezekre az esetekre kínál ideális megoldást a szúnyoghálós redőny. A technika tulajdonképpen egy minőségi szúnyoghálós roló redőnytokba való beépítését takarja. Természetesen nemcsak a műanyag redőnyöknek, de az alumíniumból készített modelleknek is létezik szúnyoghálós verziója.