zsalugáter

Amikor a zsalugáterek szóba kerülnek, inkább egy már háttérbe szorult külső árnyékolóra gondolunk. Valójában azonban még mindig láthatunk ilyen megoldást a házak, nyaralók, borászatok és a középületek oldalán, ráadásul a népszerűsége az elmúlt időszakban ismét nő. Ez annak köszönhető, hogy továbbra is igen jó megoldásnak számít a többi sötétítési megoldáshoz képest. Az alábbiakban megismerheti, hogy milyen előnnyel járnak, ha zsalugáterek kerülnek az ablakai elé, illetve a különféle típusait is bemutatjuk Önnek.

Miért jó tehát, ha zsalugáterrel árnyékol?

Nem a legfontosabb szempont, de nem elhanyagolható, hogy esztétikailag feldobja a házat. A megfelelő stílus eltalálásával szép külsőt és eleganciát is kölcsönözhetnek otthonának, egyedivé és különlegessé varázsolhatja vele az épületet. Sokan vannak, akik pusztán már azért képesek a zsalugáterek felszerelésére, hogy a szomszéd házak egyhangúságából kiemelkedjenek.

Mindenki kedveli a jó időt, viszont a jóból is megárt a sok. A túlzott napsütés nemcsak, hogy zavarhat minket a tv nézés vagy számítógépezés közben, de borzasztóan felmelegítheti az érintett helyiségeket is. A forróbb napokon már nem biztos, hogy segít a sötétítő függöny, ilyenkor nagy megkönnyebbülést jelenthet, ha van valami, ami kívülről is védelmet nyújt. A zsalugáteres házak szerencsére ezt megoldják, hiszen az árnyékoló a fénnyel együtt a meleget is kívül tartja.

Ha már a kényelmünk és a komfort érzetünk biztosított, ideje az otthonunk biztonságára is gondolni. Habár, aki feltörhetetlen és áttörhetetlen biztonsági rendszert szeretne, annak nem lesz elég, ha zsalugátereket helyez fel, de egy apró akadályt azért jelenthet a behatolók előtt. Gondoljunk csak, bele, nem biztos, hogy feltűnésmentesen át tud jutni rajtuk a betörő, ráadásul a feltérképezést is megnehezítjük, mivel nem lát be olyan egyszerűen, hogy milyenek a berendezéseink.

Bár a különféle típusokat a következő részben vesszük végig, az egyik előnynél meg kell említenünk, hogy kaphatóak állítható lamellás változatok is. Ezek segítségével könnyen beállíthatja, milyen erősségű fényt szeretne beengedni lakásába, akár a napszak és a végzett tevékenység függvényében.

Miből készülnek a zsalugáterek?

A legelterjedtebb megoldásként a fát használják a gyártásnál, viszont mivel az időjárás viszontagságainak kevésbé ellenálló, ezért napjainkban előszeretettel készítik őket alumíniumból és műanyagból is. Az egyértelmű, hogy esztétikai szempontból a hagyományos, fa zsalugáter autentikusabb élményt sugároz, azonban ennek kiküszöbölésére már fa hatású alumínium termékek is választhatóak. További tulajdonságok is a faanyag használata mellett szólnak, nevezetesen, hogy a természetes mintázat nem utánozható le teljesen, hiszen a fa erezetének rendszere egyszeri és megismételhetetlen. Ráadásul a modern felületkezelő anyagok képesek az időjárással szemben sokkal ellenállóbbá tenni a hagyományos fa zsalugátereket.

 

Nézzük milyen zsalugáterek közül választhat

A szélességüket tekintve lehetnek:
– egyszárnyúak
– kétszárnyúak (középen felnyíló vagy harmonika rendszerben nyíló)
– háromszárnyúak (harmonika rendszerben nyíló)
– négyszárnyúak (harmonika rendszerben nyíló)

A harmonika zsalugáter nyugalmi helyzetben is képes az árnyékolásra, amennyiben a homlokzatot oldalról érik a sugarak.

A különféle szín kombinációkkal a legegyszerűbb épületet is fel lehet dobni. A szárnyak lehetnek szimmetrikusak és aszimmetrikusak, akár trapéz, háromszög vagy íves alakú is. A

tetőterek esetében lecsapott kialakításúak is választhatóak. A zsalugáter általában csak belülről nyitható és zárható.

Fix vagy állítható lamellás zsalugáteres ablak

Előbbi esetében nincs lehetőségünk szabályozni, hogy mennyi fény jusson be a házba, míg utóbbinál az átmenetek széles lehetősége helyett akár teljesen be is zárhatjuk őket, így elsötétítve teljesen a helyiségeket. A kettő között vételárban nem fedezhető fel olyan nagy különbség.