Az acél biztonsági bejárati ajtó sok esetben ideális választásnak bizonyul, amikor valaki ajtót szeretne cseréltetni. Ugyanakkor számos más opció is rendelkezésre áll attól függően, hogy milyen egyedi igények merülnek fel. A bejárati ajtók nemcsak acélból készülhetnek, hanem fából, műanyagból és alumíniumból is. Mindegyik megoldásnak megvannak a maga előnyei, hátrányai. Ezek alapos ismeretében tudunk határozott döntést hozni, de mindezeken túl, vannak általános szempontok is, amiket szintén érdemes átgondolni a végleges döntés meghozása előtt.

 

Hogyan válasszunk bejárati ajtót?

A bejárati ajtó a lakásunk egyik legfontosabb biztonsági “eszköze”, éppen ezért ennek megfelelően érdemes kiválasztani. Természetesen a külső stílusjegyekről sem feledkezhetünk meg, hiszen ez a nyílászáró az első, amit hazaérve megpillantunk. E tekintetben érdemes figyelembe venni a lakásunk, házunk homlokzatát, külső falainak színét, tetőszerkezeti megoldásait. A kiválasztásra kerülő ajtónak tökéletesen illeszkednie kell a külső összképhez. Végül a hőszigetelés kérdéskörével is foglalkoznunk kell. Érdemes olyan megoldást választani, ami megfelelő szigeteléssel van ellátva. Régen kizárólag fából készültek a nyílászárók, napjainkban azonban meglehetősen változatos kínálat áll rendelkezésre. Az acél biztonsági bejárati ajtó mellett, választhatunk műanyagból és alumíniumból készült változatokat is. Az alapanyag tekintetében nincs kőbe vésett szabály, bátran dönthetünk az egyedi igényeinknek, elvárásainknak, ízlésünknek megfelelően. A bejárati ajtó olcsón történő megvásárlása is egy alternatíva lehet, mégis érdemes inkább hosszútávon gondolkodni és több pénzt áldozni a cserére. Így minőségben és kinézetben is olyan lesz a bejárati ajtó, mint amilyennek elképzeljük.

A fa bejárati ajtó

A fából készülő bejárati ajtók több évszázados múlttal rendelkeznek. Hajlamosak lehetünk azt gondolni, hogy ezek már rég kimentek a divatból, ez azonban messze áll a valóságtól. A fa nyílászárók az elmúlt években olyan technikai fejlődésen mentek keresztül, hogy még ma is az egyik legkedveltebb alternatívának minősülnek a műanyag, az alumínium és az acél biztonsági bejárati ajtók mellett. Szinte az egyetlen hátránya, hogy a fa élettartamának megóvása érdekében, a nyílászárón folyamatosan felületkezelést kell végrehajtani. Egy bizonyos idő elteltével a fa vetemedik, ami szigetelési, záródási problémákat okozhat.

 

A műanyag bejárati ajtó

A műanyagból készülő nyílászárók térhódítása már több éve tart. Népszerűségük nem véletlen, hiszen kiváló hőszigetelő képességgel rendelkeznek, széles mintaválasztékból lehet válogatni és kedvező ár-érték arányon lehet megvásárolni. Mindezeken túl az is az előnyök közé tartozik, hogy nincs szükség felületkezelésre és bizonyos idő elteltével sem igényelnek karbantartást. Hátrányuk, hogy rideg hatást keltenek a megjelenésükkel és sok esetben tucat-termék látszatát keltik. Az idő múlásával a szerkezetük öregszik, felületük porózussá válik, a színük pedig a folyamatos napsugárzás hatására kifakul.

Az alumínium bejárati ajtó

Az alumíniumból készülő bejárati ajtók rendkívül tartósak. Az alumínium előnyös tulajdonságainak köszönhetően, felületkezelés és karbantartás nélkül is sokáig szép marad. Hátrányuk, hogy a mechanikai hatásokkal szemben jóval kisebb ellenállást tanúsítanak, mint például az acél modellek. Ebből kifolyólag semmiképp sem sorolhatóak a biztonságos kategóriába. Amennyiben a kornak megfelelő technikai megoldásokkal szeretnénk kiegészíteni, akkor az aránytalan többletköltséget okoz.

Az acél biztonsági bejárati ajtó

Az acélból készülő bejárati ajtók a legmasszívabbak. A fizikai, a kémiai és a mechanikai hatásokkal szemben is kiváló ellenállásról tesznek tanúbizonyságot. További előnyeik közé sorolható a tűzgátló tulajdonság. Hosszú időn keresztül képesek megtartani az eredeti formájukat, külső tényezők hatására sem deformálódnak. Hátrányuk viszont, hogy külön megoldást kell találni a hő- és hangszigetelésre. Erre remek megoldást jelent a kombinált anyagú acél ajtók, amelyek faborítással rendelkeznek.