A redőny javítása kézenfekvő megoldásnak tűnik, amikor valamilyen probléma adódik a használatával kapcsolatban. Sokakban azonban felmerül a kérdés, hogy érdemes-e szakembert hívni és pénzt áldozni a szerelésre vagy ki kell dobni, majd újat kell vásárolni? Erre nehéz egyértelmű választ adni, ugyanis sok múlik azon, hogy pontosan milyen meghibásodásról van szó.

Redőny hibák és azok megoldása

A redőny javítása minden esetben aktuális, amikor valamilyen problémát, szokatlan jelenséget tapasztalunk az ablak redőny használata közben. Most sorra veszünk néhány tipikus hibát és azok megoldásának lehetőségeit.

Redőnylécek elcsúsznak

Amikor a leengedett redőnypalást tisztítása nem függőlegesen, hanem vízszintesen történik, akkor könnyen előfordulhat, hogy a redőnylécek elcsúsznak oldalra. Bár egy meglehetősen triviális problémának tűnhet, amit könnyűszerrel tudunk orvosolni házilag, mégis érdemes szakembert hívni. Ha megpróbálkozunk a javítással, akkor az a cél, hogy a redőnylécek visszakerüljenek a normál lefutását biztosító síkba.

Szerelési hibák

Olykor előfordul, hogy a hiba nem a használatból adódik, hanem gyári problémáról van szó. Az egyik leggyakoribb eset, amikor az ablak redőny tokja nem vízszintesen lett felszerelve. Ebből kifolyólag annak le- és felhúzásakor a redőnylécek mindig egy picit oldalra csúsznak. Mivel ilyenkor a hibás redőnyszerelés okozza a gondot, az egész szerkezetet le kell szerelni és el kell végezni a megfelelő beállításokat. A művelet szaktudást igényel, így érdemes ezt a feladatot is hozzáértőre bízni.

A redőnylécek elakadnak

Tipikus probléma, amikor szintén szükséges lehet a redőny javítása, ha a redőnylécek akadnak. Ezt sok esetben az okozza, hogy a redőnysínek felső végei nincsenek ívesen kihajtva. Amennyiben a síntartó fa belóg a redőnytokba és emiatt nem lehet a sínek végét kihajtani, akkor kizárólag szakember tud segíteni a probléma elhárításában.

A redőnylécek végei töredezettek

Sokszor előfordul, hogy a redőnylécek töredezett végei beleakadnak valamibe és ebből kifolyólag akadályozva van az ablak redőny működése. A probléma elhárítása érdekében meg kell keresni a töredezettség okát. Első körben azt kell megszűntetni, majd pedig ki kell cserélni a töredezett redőnyléceket újakra.

Az ablak redőny nyújtotta előnyök

A redőny az egyik legnépszerűbb árnyékolástechnikai eszköz, amivel rengeteg lakásban, házban találkozunk. Amellett, hogy a használatával teljes mértékben árnyékolni tudjuk a helyiségeket, számos más előnye is van. Kevesen tudják, hogy a legtöbb hő a nyílászárókon keresztül távozik a lakótérből. Amennyiben van redőny, amit leeresztett állapotban tartunk, akkor megakadályozhatjuk a meleg levegő kiszökését. Télen ez 30% hőmegtakarítást jelenthet. Nyáron a klímahasználat során is sokat számít, hogy van redőny az ablakon vagy nincs.

A redőny nem csupán az árnyékolásban és a hőmérséklet szabályozásban nyújt segítséget. A betörés elleni védelemben szintén nagy szerepet játszhat, a feltolásgátlóval felszerelt modelleket ugyanis szinte lehetetlen feltörni. Végül a kényelem szempontjából is megéri az ablak redőnyöket használni. A motoros változatok gombnyomással vezérelhetőek és akár távolról is beprogramozhatóak.

A napi használat következtében adódhatnak kisebb-nagyobb problémák, amikor aktuálissá válik a redőny javítása. Annak eldöntését, hogy a szerelés vagy a teljes csere jelenti az ideális megoldást, érdemes hozzáértő szakemberre bízni, aki a szerkezet átvizsgálását követően egyértelmű válasszal tud szolgálni.