Egy elektromos garázskapu nagyon kényelmes megoldást jelent a mindennapok során. A garázskapu távirányító segítségével a kocsiban ülve kényelmesen vezérelhetjük a működését. Nemcsak kényelmes, hanem praktikus technológiát tudhatunk a magunkénak, amennyiben helyesen választunk. Ez viszont nem olyan egyszerű, mint amilyennek tűnik.

A garázskapu ára, működése, beépíthetősége mind-mind meghatározó tényezők lehetnek, amiket fontos figyelembe venni vásárlás előtt. Ez egy kimondottan olyan terület, amit alaposan körül kell járjunk, ha szeretnénk alaposan kiismerni magunkat a garázskapuk világában. Kérhetjük szakember segítségét is a témával kapcsolatban, a kérdés csak az, hogy adott esetben ezért kell-e fizetnünk vagy sem?

A méret a lényeg

Ha túl nagy, akkor valószínűleg nem fog beférni a kívánt helyre, ha pedig túl kicsi, akkor az autó nem fog rajta beférni. Mi a teendő akkor, ha egy adott elektromos garázskapuból nincs olyan méret, amilyenre szükségünk lenne? Szerencsére a szélesség a legtöbb esetben változtatható, viszont a magasság változtatásával már lehetnek gondok.

Milyen lehet az elektromos garázskapu nyitása?

Sokféle változat közül válogathatunk. Az adott környezet határozza meg, hogy ezek közül melyik típus számít ideálisnak. Az elektromos garázskapuk közül talán mindenki látta már, hogy miként működik a billenő változat. Nem véletlen, hogy a lakossági felhasználás szintjén ez az egyik legelterjedtebb változat. Ennél a verziónál a kapu szárnyát függőleges pozícióból felemelő mechanika vízszintes állásba helyezi, így alatta egyszerűen beférhetünk a gépkocsival a garázsba vagy kihajthatunk onnan.

Az előny a helytakarékosság, mert a kapu szárnyát nem kell kihajtani, amivel meggátolnánk a járdán történő áthaladást. Az erős szél ellenére is használható a billenő garázskapu, mert nem fog becsapódni nyitás-zárás közben. A kiegyensúlyozás nagyon precízen meg van oldva, ezért kézzel is könnyen mozgatható, még egy nagyméretű változat esetében is.

A szekcionált elektromos garázskapu korunk műszaki színvonalát tükrözi. Függőlegesen nyíló, lamellás, vízszintesen elhelyezkedő kapulapokból áll. Ezek a lapok zsanérokkal vannak összekötve. Nyitáskor a kapulapok 90 fokos elfordulást követően a födém alá kerülnek. Nyitott állapotban egyáltalán nincsenek útban. Korábban sokkal drágábbak voltak a szekcionált elektromos garázskapuk, de manapság már közel annyiba kerülnek, mint az olcsóbb billenős modellek.

A rugók meghatározó szerepe az elektromos garázskapunál

A dupla acéllemezes szerkezetek kiválónak számítanak a garázskapu rugókat illetően. Vásárláskor fontos figyelnünk arra, hogy milyen rugókkal szállítják a kaput. A rugók megfelelő kiválasztása az ajtólap anyagától és vastagságától is függ.

Az egész lelke a garázskapu nyitó

Ha a motor vagy a kapu mozgatására szolgáló alkatrész meghibásodik, akkor megtörténhet, hogy használhatatlanná válik a garázskapu távirányító. Garázskapu nyitó motorok külön is rendelhetőek, de probléma esetén egy egész kapunyitó szett is beszerezhető. Ennek a javítását már jobb olyan szakemberre bízni, aki a villanyszerelésben is jártas.

Elektromos garázskapu hőszigeteléssel vagy anélkül?

Értelemszerűen a hőszigetelt változatok többe kerülnek, viszont mindenképp érdemes ezekbe befektetni, ha a garázs az otthonunk részét képezi. Az egyrétegű kapuk hőszigetelési értéke egyenlő a nullával, ezért könnyen kihűlhetnek a garázs mellett elhelyezkedő helyiségek. Az egyrétegű elektromos garázskaput különálló garázshoz rendeljünk. A duplalemezes változatok már kellő hőszigeteléssel rendelkeznek. A szekciók között hőszigetelő tömítés található. Ezzel a technológiával jelentősen csökkenthető az otthonunk energiaigénye.

Mit tegyünk, ha elromlik a garázskapu távirányító?

Mert ilyen is előfordul, például a vízbe ejtjük, vagy véletlenül átmegyünk rajta az autóval, de az sem túl szerencsés, amikor elveszítjük. A garázskapu távirányító másolható, illetve léteznek univerzális változatok is. A garázskapu távirányító másolásával több cég is foglalkozik hazánkban.