Az új anyagok megjelenése ellenére, még mindig nagyon közkedveltek a fa nyílászárók. Sokan esküsznek erre az anyagra és soha nem cserélnék le a manapság divatos PVC-re. A titka a természetességben rejlik, illetve abban, hogy már több száz éve alkalmazzák és ez idő alatt rengeteget fejlődött a gyártási technológia.

A fa nyílászárók előnyei a műanyaggal szemben

Érdemes alaposan körüljárni ezt a témát a félreértések elkerülése miatt. Akad itt néhány tévhit, amit nem árt eloszlatni. Nehezen lehet megmondani, hogy melyik a tartósabb, annak ellenére, hogy sokan úgy gondolják a fa hamarabb elévül. Ugyanaz a helyzet, mint a műanyag esetében. Hogyha rossz minőségű alapanyagból készült, hanyag gyártási technológiával, akkor értelemszerűen nem fog addig tartani, amíg szeretnénk. A műanyag ablak szigetelése is tönkremehet idő előtt, ha a legolcsóbb változatra esik a választás. Mert tetszik vagy sem, az ár gyakran irányadó lehet a minőséget illetően.

Tartósság szempontjából tehát nem számottevő a különbség a fa nyílászárók és a műanyagok között. Gyakran hallani érvelésként a fa nyílászárók mellett, hogy azért jobbak, mert a fa lélegzik, szellőzik. Ez viszont egyáltalán nem igaz! Ugyanolyan dupla gumiszigeteléssel és zárszerkezettel rendelkeznek a modern változatok, mint a műanyag ablakok. A 3 réteg, préselt, ragasztott fa között elképzelhetetlen, hogy átjusson a levegő, hiszen éppen ez a hőszigetelés lényege. A természetes mivoltuknak köszönhetően, a fa nyílászárók a műemlék épületek esetében is alkalmazhatóak.

Nem minden fa, ami annak látszik

A préselt pozdorjából készült famintázatú, műanyag bevonattal ellátott nyílászáró, a valóságban nem fa, tehát olcsóbb. UV álló réteggel rendelkezik, amivel évente egyszer le kell kezelni, hogy ne veszítse el ezt a tulajdonságát. Az igazán tartós fa nyílásszárók tömbösített, szárított luc- vagy borovi fenyőből készülnek.
Nem elég a minőségi alapanyag, hiszen a gyártás során nagy figyelmet kell fordítani az alapanyag előkészítésére, különben a fa nyílászárókon megjelenhet a gomba vagy vetemedésnek indulhat. Ebből kifolyólag romlani kezd a hang- és hőszigetelő hatása, ráadásul a nedvességgel szemben sem lesz ellenálló, nem beszélve az UV sugarakról. A minőségi fa nyílászárók hőtágulása alacsony. Ennek következtében nem romlik a hő- és vízszigetelő tulajdonsága, mivel a deformáció mértéke elenyésző. Legyen körültekintő és óvakodjon az olcsó profiloktól, mert ezek szó szerint elkezdenek darabjaira hullani 2-5 év elteltével!

Magasak a fa nyílászáró árak?

Talán ezt lehetne egyetlen hátrányként felróni. Prémiumminőség esetében valóban mélyebben a zsebünkbe kell nyúljunk, hiszen a fa nyílászáró árak magasabbak a műanyaggal szemben. Ilyenkor azt is szem előtt kell tartanunk, hogy nyílászárót nem 2-3 évre választunk. A prémium kivitel közel egy fél évszázadon keresztül gond nélkül használható. Sok régi háznál megfigyelhető, hogy még mindig a régi ablakok díszítik. Nyilván azóta rengeteget fejlődött a technológia, ezért a mai fa nyílászárók még lassabban használódnak el, mint az akkori változatok.

Fa nyílászárók hőszigetelése és karbantartása

Ez a tulajdonság W/m2K mértékegységgel határozható meg. Minél kisebb a szám, annál kevesebb hőt enged át az ablak. Az üvegfelület hőszigetelését az üvegrétegek határozzák meg. A fa nyílászárók hőszigetelés szempontjából sem különböznek a manapság divatos PVC ablakoktól. Az ablakok ki vannak téve az időjárás viszontagságainak, ezért ajánlott 5-10 évente újra lazúrozni és a gumiszigeteléseket 2 évente glicerinnel kezelni.