Az erkélyajtó árak főként méret, típus és anyaghasználat alapján határozhatóak meg. Ezek a nyílászárók kettős feladatot látnak el, mivel hasonlóan működnek, mint a beltéri ajtók, viszont a nagy üvegfelületnek köszönhetően, a természetes fény beengedésére is kitűnően megfelelnek. Remekül mutatnak egy erkélyen vagy a nyaraló teraszán. Már csak azt kell megvizsgálni, hogy milyen szempontok szerint történik a teraszajtók kiválasztása.

Erkélyajtó típusok

Anyaghasználat szempontjából három választási lehetőség áll a rendelkezésünkre. Ennek tekintetében dönthetünk a műanyag, az alumínium és a fa mellett. Más-más előnyökkel és hátrányokkal rendelkeznek. Az erkélyajtó árak tekintetében a műanyag számít költséghatékony megoldásnak. Ugyanakkor mégis sokan a fa erkélyajtó mellett teszik le a voksukat az ellenállhatatlan, természetes megjelenése miatt. Egy jól kidolgozott minőségi változat legalább olyan tartós, mint egy minőségi PVC profilból készült teraszajtó. Egyetlen hátránya, már amennyiben ez valakinek hátrányt jelent, az ára. Ennek ellenére kitűnő hő- és hangszigetelő tulajdonságok jellemzik a borovi vagy lucfenyőből készült típusokat.

Az erkélyajtó árakat a működtetés is befolyásolja

Az alapmodellnek számító nyíló teraszajtó olcsó, viszont a használata problémás lehet. Természetesen könnyedén ki- és becsukható, azonban manapság már elvárás a bukó funkció, ami ideális a szellőztetés tekintetében. Ha túl keskeny a szárny és nem lehet beépíteni a bukó-nyíló vasalatot, akkor érdemes emellett dönteni.

El is érkeztünk a leginkább elterjedt változathoz, ami nem más, mint a bukó-nyíló típus. A nyílás iránya egyénileg megválasztható és ebben az esetben már a bukó vasalatot sem kell nélkülöznünk. Sokkal előnyösebb a szellőztetés szempontjából, mint ez előző változat. Ezen kívül, a szárny minden oldalán helyet kaptak a záródási pontok, ami stabilabbá teszi a becsukódást.

A toló bukó erkélyajtó árak már valamivel magasabbak, az összetettebb működtetésből kifolyólag. Ennek a típusnak az előnye a helytakarékosság. Általában egy fix és egy tolható elemből áll a toló bukó erkélyajtó. Nincs szükség helyre a szárny kinyitásához, mivel ebben az esetben ez eltolható a fal síkja mellett. A kinyitás alkalmával a mozgatható szárny kiemelkedik és ezt követően eltolható a fix oldal felé. A mozgó szárny bukóra állítható, a toló mozgás a tokra felszerelt sínrendszeren történik.

Az akadálymentes közlekedés tekintetében, az emelő toló erkélyajtó az ideális megoldás, hiszen ez rendelkezik a legalacsonyabb küszöbbel. Mivel a szárny görgőkön mozgatható, ezért a gyermekek is könnyedén ki- és bejárhatnak rajta. A szárny mozgatásához minimális erőkifejtésre van szükség. A felsorolt típusok közül ez engedi be a legtöbb természetes fényt a helyiségbe. Mivel jelenleg ez jelenti a legmodernebb megoldást, ezért az erkélyajtó árak tekintetében a lista élén helyezkedik el.

Mekkora az ideális fa erkélyajtó?

Nyilván akkora, amekkorát elképzeltünk. De eltolható kivitelben ezt csak egy bizonyos méret felett érdemes kivitelezni. Miért nem érdemes 2,5 m alatt műanyag vagy fa tolóajtót beépíteni? Azért, mert egyszerűen nem praktikus. 2,5 m esetén a két szárny egyenként 1,25 m. Az ennél keskenyebb erkélyajtó működtetését praktikusabb bukó-nyílóra tervezni.

A fa erkélyajtó előnyei és hátrányai

A fa természetessége miatt, nehéz szó nélkül elmenni az ilyen modellek mellett. Azonnal megbabonáz, mivel jelentős mértékben hozzájárul az egyedi dizájn kialakításához. A fa erkélyajtó árak némileg magasabbak, mint a műanyag esetén, viszont hosszú távú befektetésnek számítanak. Ehhez viszont karbantartásra is szükség lesz az újra lazúrozás formájában, továbbá nem árt néhány évenként glicerinnel kezelni a gumiszigeteléseket. Cserébe kiváló hőszigetelést biztosít, ezzel hálálva meg az odaadó gondoskodást.
Az évek során ez rengeteget számít a számlát illetően. Tehát, ha a fa erkélyajtóra esik a választás, akkor mindenképp keresse a prémiumminőséget, mert gyönyörűen mutat, időtálló és hosszútávon megtérül az erkélyajtó ára!