A hívatlan ízeltlábú vendégek ellen hatékony védelmet biztosít a rolós szúnyogháló. De miért jobb ez, mint a fix változat? A gyakran használat ablakok esetében sokkal jobb döntésnek számít, mert azt szellőztetésen kívül másra is használhatjuk.

Sok minden szól a rolós szúnyogháló mellett

A fix változattal ellentétben, ez bármikor felhúzható vagy eltolható oldalra, a rolós szerkezetének köszönhetően. Utóbbit főleg erkélyajtóknál alkalmazzák. Meg tudjuk öntözni a párkányon elhelyezett virágokat vagy bármikor ki és be tudunk adni ezt-azt az ablakon. Ennek érdekében nem kell mindig kimenni a helyiségből. Tehát a használata egyértelműen kényelmesebb.

Jól véd, elsősorban a repülő rovarok ellen. Ezt azért érdemes kiemelni, mert a rolós szúnyoghálók alsó felén, bizonyos esetben kisebb rések maradhatnak, amit a szemfüles katicák, pókok és egyéb csúszómászók kihasználhatnak arra, hogy átpasszírozzák magukat alatta. Ez viszont csak elvétve fordulhat elő a szakszerű beszerelést követően.

Nehéz lenne bármit felróni a rolós szúnyogháló ellen. Talán az ár, ami hátrányt jelenthet, de ez sem lényeges különbség. A rugós szerkezet miatt valamivel drágább, de nem számottevően. A rugós kivitel tetőablak szúnyogháló esetében is alkalmazható. Ilyenkor nemcsak a rovaroktól leszünk védve, hanem az esetlegesen lehulló ágdaraboktól, falevelektől stb., mert könnyen előfordulhat, hogy egy faág benyúlik a tetőablak fölé. A tetőablak szúnyogháló esetében azonban nem indokolt a rolós kivitel, mivel ezek az ablakok a természetes fény beeresztésén és a szellőzésen kívül nem igazán használatosak más célból.

A rolós szúnyogháló műanyag ablakra is felszerelhető

A felszerelés egyszerűen megoldható. Valószínűleg ehhez szakemberre sem lesz szükség. A tok összeszerelését követően, csavarokkal rögzíthető az ajtó- vagy ablakkerethez. Ha mégsem boldogulnánk a szúnyogháló műanyag ablakra szerelésével, akkor kérjük egy hozzáértő segítségét!

Szellőztetés rolós szúnyoghálóval

Nyáron, a fülledt éjszakákon gyakran egész éjjel kénytelenek vagyunk nyitott ablakkal aludni. Ez viszont csak akkor lehetséges, hogyha szúnyogháló is van az ablakon, ellenkező esetben egész éjszaka vakarózhatunk a csípések miatt. A rolós szúnyoghálót viszont nem szabad használni nagyon szeles, huzatos környezetben, mert a háló kijöhet a sínből és a szerkezet sérülését is okozhatja.

Mire figyeljünk még a rolós szúnyogháló használatakor?

A háló színe általában középszürke. Ennek az előnye, hogy ez a semleges árnyalat minden környezethez passzol, illetve jó fényáteresztő tulajdonságokkal bír. Mivel remekül beleolvad a környezetbe, ezért előfordulhat, hogy a gyermekek vagy az idősek nem veszik észre a kifeszített hálót és nekimennek vagy átszaladnak rajta. Ez könnyen a rolós szúnyogháló sérüléséhez vezethet.

A szúnyogháló karbantartása és tisztítása

Mielőtt még bárki elállna a rolós kivitel megvásárlástól, mivel az mozgóalkatrészeket is tartalmaz, érdemes tisztában lennie azzal, hogy nem igényel különösebb karbantartást. A tisztítása történhet porszívóval vagy finom szőrű kefével, amivel eltávolítható a por és mindenféle szösz. A tisztítás során ügyeljünk arra, hogy ne sértsük meg az üvegszál-erősítésű hálót, mert általában erre már nem tejed ki a jótállás, a javítása pedig nem oldható meg esztétikus formában.

Miért jobb a rolós változat a tolós vagy nyitható modelleknél?

Elsősorban a helytakarékosság miatt. A nyitható hálónak nyitott állapotban annyi helyre van szüksége, mint az ablakszárnynak. Az ablak elhelyezkedésétől függően előfordulhat, hogy a tolós változat beszerelése nem oldható meg. A rolós modellek viszont feltekert állapotban egyáltalán nem foglalnak helyet. A beszerelése is sokkal egyszerűbb, mert nem kell külön sínrendszer a használatához.

Az oldalra tolható kivitel főként az erkélyajtók esetében számít praktikusnak, mivel könnyebb kezelhetőséget biztosít. A többihez viszonyítva, a rolós rendelkezik a legtöbb előnnyel. Véd a rovarok ellen, helytakarékos, időtálló, jó fényáteresztő, egyszerű használni és nem tartozik a legdrágább típusok közé.