panellakás felújítás

Nemcsak esztétikai okok miatt lényeges a bukó nyíló ablak cseréje a panellakásokban. Érdemes ezzel kezdeni a felújítást, mert a csere rendszerint bontással jár. A panelek esetében megvan az az előny, hogy a régi ablak kivételekor a fal nem rongálódik. Mondhatni egyszerűbb az új műanyag ablak beépítése, mint a téglaépületek esetében, ahol a munkálatok több szennyeződéssel járnak és a kivitelezés is több időt vesz igénybe.

Milyen előnyökkel jár a bukó nyíló ablak beépítése?

A régi építésű panellakások esetében a fa nyílászárók mára már igen elavulttá váltak. Nemcsak esztétikai szempontból mutatnak lehangoló képet, hanem a funkciójukat tekintve is bőven hagynak kívánnivalót maguk után, a mai elvárások szempontjából.

De milyennek kell lenni egy minőségi bukó nyíló ablaknak?

A beépítést követően, dekoratív részévé válik a lakásnak. Az ablakokon beszűrődő természetes fényre minden lakásban szükség van. Továbbá ott van a hőszigetelő tulajdonság, ami egyik fő ismérve a műanyag bukó nyíló ablaknak. Minél több légkamrát tartalmaznak a PVC profilok, annál jobb hőszigetelésről beszélhetünk. A bukó nyíló ablak csökkenti a lakás energiaszükségleteit, mivel a felfűtött helyiségekből nem szökik el a hő az ablakon keresztül.

Fa nyílászáró vagy PVC bukó nyíló ablak? A modern fakerettel rendelkező ablakok kétségkívül nagyon mutatósak, a fa természetes hatásának köszönhetően. Sokkal tartósabbak, mint a néhány évtizeddel ezelőtt készített, elavult fakeretes ablakok. A modern és az enyhén rusztikus jegyek ötvöződnek ezekben a nyílászárókban. A megfelelő körülmények között, ezek is éveken keresztül tökéletes állapotúak maradnak. Hátrányként róható fel a magas ár, ami főként a felhasznált alapanyagoknak köszönhető.

A műanyag bukó nyíló ablak hasonlóan kedvező tulajdonságokkal bír. Ehhez viszont szükséges a szakszerű beépítés, továbbá a minőségi változatok beszerzése. Lehetőség van famintázatú műanyag ablak beépítésére is. Ezeknek az ára némileg magasabb, mint a hagyományos fehér profilú változatoké. Összességében mégis gazdaságosabb választást jelentenek, mint a modern fa nyílászárók.

panellakás felújítás

De mitől minőségi egy bukó nyíló ablak?

Attól, hogy kifogástalanul szigetel és ellenáll az időjárásnak. Főként a napból érkező erős UV sugárzás teszi próbára a műanyag profilokat. A rossz minőségű műanyag ablak hamar elszíneződik, elkezd sárgulni, merevvé, törékennyé válik. Érdemes olyan helyről beszerezni a bukó nyíló ablakokat, ahol legalább 3 év garanciát adnak ezekre a nyílászárókra. A zsanérok minősége is mérvadó. Hogyha néhány nappal a beépítést követően elkezd akadni vagy nem csukódik, esetleg beragad, akkor ismét szakemberre lesz szükség a pontos beállításhoz.

A panellakás felújítás után egy minőségi PVC ablak nem igényel karbantartást. Előfordulhat, hogy évek múlva a műanyag tömítés elöregszik, viszont ennek a cseréje gyorsan és egyszerűen megoldható. Annak érdekében, hogy erre minél később legyen szükség, ajánlott a tömítés rendszeres tisztítása és ápolása glicerinnel vagy más gumiápoló anyaggal. Ezt elég általában félévenként egyszer elvégezni.

A bukó nyíló ablak és a párásodás

Ezekkel az ablakokkal a megfelelő szigetelés könnyedén letudható. Ám a páralecsapódás és a gombásodás elkerülése végett fontos, hogy a megfelelő szellőzésről is gondoskodjanak a szakemberek, akik a beépítést végzik, ami általában légbevezetőkkel oldható meg a leghatékonyabban.

Panellakás felújítás gazdaságos keretek között

Ablakokat nemcsak néhány évre választunk. Egy minőségi műanyag ablak, akár 50 évet is gond nélkül kibír. Érdemes tehát feltenni magunknak a kérdést, hogy érdemes spórolni a nyílászárókon? Vagy inkább költsünk többet egy minőségi változatra, amivel még évtizedek múltán sem leszünk gondban? Az ablakcserét követően ugyanis szinte biztosan ki kell festeni az adott helyiséget. Így szokott ez lenni, hiszen az egyik munkálat vonja maga után a másikat. Időt, pénzt és energiát takaríthatunk meg, hogyha felsőkategóriás terméket választunk a panellakás felújítás alkalmával, létrehozva ezzel egy sokkal komfortosabb otthoni környezetet.