A nyílászáró csere egy bizonyos idő elteltével szinte mindig aktuálissá válik. Az új ajtók, ablakok szebb összképet eredményeznek a lakásban, de nem feltétlenül csak esztétikai okok miatt érdemes a csere mellett dönteni. A jól megválasztott termékekkel jelentős mennyiségű energiát spórolhatunk meg. Sokan egyből arra gondolnak, hogy a csere helyett elég felújítani a nyílászárókat, ám a szakemberek szerint ez nem annyira hatékony. Érdemes inkább több pénzt kiadni és a csere mellett dönteni. A nagyobb összegű kiadás idővel úgyis megtérül, amit majd a számlákon észlelünk.

A nyílászáró csere ideje

Általában egyértelműen látszik, hogy mikor válik aktuálissá az ajtók, ablakok cseréje. Egyrészt láthatjuk rajtuk, hogy milyen állapotban vannak. Mennyire kopottak? Milyen mértékű sérülések vannak rajtuk? Mennyire stabilak? Amennyiben egyértelműen látszik, hogy a természetes amortizációs folyamat hatására meggyengült a nyílászáró szerkezete, akkor itt az ideje a cserének! Másrészt az energiaszámlánkon is észlelhetjük, hogy az ajtók, ablakok nem szigetelnek megfelelően. Ez esetben is érdemes az új nyílászáró beépítés mellett dönteni, hiszen hosszútávon gondolkodva, rengeteg pénzt lehet megspórolni. Bár télen is megoldható a feladat, érdemes inkább megvárni a tavaszi-nyári időszakot, akkor ugyanis jóval egyszerűbb a kivitelezés.

Nyílászáró beépítés házilag

Az első és egyik legfontosabb kérdés, ami felmerül: házilag végezzük el az ajtók, ablakok cseréjét vagy hívjunk szakembert? Sokaknak egyértelmű, hogy saját maguk próbálkoznak meg kivitelezni a cserét, míg másoknak ez eszébe sem jut. Helyette azonnal megkérdezik az ismerőseiket, hogy tudnak-e megbízható ablakost, aki szépen dolgozik. Persze ott vannak azok is, akik hosszan vacillálnak a két opció között.

Egy kis hozzáértéssel a nyílászáró csere házilag is megoldható. Először pontosan le kell venni a méreteket. Itt meg kell jegyeznünk, hogy a külső és a belső méretek is nagyon fontosak. Amennyiben lehetséges, szabvány méretekkel érdemes számolni, az egyedileg legyártott ajtók, ablakok ugyanis jóval több pénzbe kerülnek. Sok esetben szükség lehet bontási munkára, amit érdemes szakemberre bízni. Ha valahol hiányzik egy áthidaló, ahol lennie kellene, akkor az életveszélyes is lehet.

A nyílászáró csere nulladik lépése mindig a rombolás, a régi ajtók, ablakok kibontása. A tokok kiszedése sokszor nem kis felfordulással jár, így erre érdemes előre felkészülni. Ha óvatosan dolgozunk, akkor a vakolat megkímélhető, de sajnos előfordul, hogy a falakat újra kell vakolni az okozott károk miatt. Miután a tokok és a nyílászáró szárak is kiszedésre kerültek, jöhet a tokrögzítő csavarok befúrása.

A stabil és biztonságos végeredmény érdekében, érdemes több rögzítési pontot is kialakítani. Utána következik a tokbeállítás, ami maximális odafigyelést igényel. Fontos, hogy folyamatosan ellenőrizzük a vízszintes és a függőleges síkokat. Itt érdemes faékes stabilizálást végrehajtani a csavaros rögzítés elvégzéséig. Ha azzal is végeztünk, akkor az ékeket ki lehet szedni a helyükről. Végül már csak a purhabbal történő feltöltés van hátra.

Nyílászáró csere szakemberrel

Bár a nyílászáró beépítés házilag is megvalósulhat, érdemes számításba venni a szakértői közreműködést. Egy hozzáértő szakember sokkal gyorsabban és precízebben el tudja végezni azokat a feladatokat, amelyek egy laikusnak nehézségeket okozhatnak. Pontosan tudja, hogy milyen anyagokkal, eszközökkel kell dolgozni a tökéletes végeredmény elérése érdekében.

Amennyiben minőségben és esztétikailag is a lehető legjobb eredményre törekszünk, akkor kérjük szakember segítségét, amikor a nyílászáró csere időszerű!