A fal előtt és a falban futó tolóajtó is meglehetősen praktikus megoldás. Dekoratív megjelenésüknek köszönhetően, nemcsak olyan lakásokban ajánlott a megvalósításuk, ahol a nyíló ajtók nem jöhetnek számításba. Bárhol ideális választás lehet, ahol igényes módon szeretnénk elhatárolni egymástól két helyiséget.

A tolóajtók egyik legnagyobb előnye, hogy a hagyományos ajtó megoldásokkal ellentétben biztosítják az adott helyiség alapterületének teljes mértékű kihasználhatóságát. A tolóajtók remek szolgálatot tesznek a gardróbhelyiségekben, de jól működnek térelválasztóként, sőt, akár mozgófalként is, amire polcokat tudunk szerelni. Bizonyos tárgyakat is el tudunk rejteni mögöttük, például a tévét, a mosógépet vagy a lépcsőfeljárót.

A tolóajtók típusai

A tolóajtókat alapvetően két csoportra oszthatjuk a szerkezetkialakításuk szerint. Vannak a falban futó tolóajtók és vannak a fal előtt futó tolóajtók.

Falban futó tolóajtók

Ez esetben a tolóajtó lapok nem a fal síkja elé tolódnak be, hanem a fal és egy előtétfal közötti “fészekbe”. Az erre kialakított ajtónyílás vasalattal és különböző kiegészítőkkel van ellátva. A takarás általában gipszkarton fallal vagy más épített alternatívával van megoldva. A falban futó nyílászárók nyomtalanul eltűnnek, amikor nyitott állapotban vannak. Az épített fal miatt ez esetben szükség van plusz helyre. Hátránya, hogy a kivitelezése meglehetősen költséges.

Fal előtt futó tolóajtók

A falban futó változattal ellentétben, a fal előtt futó ajtók nyitott és csukott állapotban is látszanak. A rögzítés felül egy sín segítségével történik, amit igény szerint el lehet takarni például az ajtó színével megegyező faborítással. Sokan nem kérik a takarást, ugyanis egy modern lakásba jól mutat a szép kivitellel rendelkező alsó vagy felső sín. Előnyei közé sorolható, hogy olcsóbban kivitelezhető, mint a falban futó ajtók és nincs szükség épített fal kialakítására sem. Összességében véve tehát kisebb a helyigénye.

A falnyílás akár utólag is könnyen átalakítható tolóajtós megoldásra. Hátránya viszont, hogy az ajtó útjába semmilyen bútort vagy egyéb tárgyat nem helyezhetünk, ez esetben ugyanis akadályoztatva lenne az ajtó mozgása. Mindkét ajtótípusra igaz, hogy kevésbé hangszigeteltek, mint a nyíló ajtók. Természetesen vannak olyan megoldások, amelyekkel növelhető a szigetelés, de ezt mindenképp érdemes figyelembe venni a végső döntés meghozása előtt.

Beltéri tolóajtó árak

A beltéri tolóajtók meglehetősen változatos áron állnak rendelkezésre. Vannak olcsóbb árkategóriába tartozó modellek is, de a közép- és felsőkategóriában is szép számmal találunk különböző méretű és kialakítású változatokat. A sínes tolóajtók már 40.000 Forinttól kaphatóak. A beépített, azaz falban futó tolóajtók árát kicsit bonyolultabb megállapítani, azok ugyanis általában az egyedi igényekre szabottan készülnek. Az árat sok tényező befolyásolja, többek között az ajtók anyaga, mérete, formatervezése, díszítése, a sín kialakítása, hossza, anyaga.

Érthető, hogy a költségeket szeretnénk minimalizálni és a lehető legkevesebb pénzből kívánjuk kihozni a legjobb eredményt. A tapasztalatok azonban azt mutatják, hogy a tökéletes végeredmény elérése érdekében bizony rá kell áldoznunk egy nagyobb összeget. A beltéri tolóajtó árakhoz rendszerint hozzáadódik a szakember munkadíja is, de ezen sem érdemes spórolni, hiszen a minőséget sohasem adják olcsón. Ettől függetlenül, természetesen meg lehet találni az arany középutat, amikor az igényeknek megfelelő kivitelezés nem feltétlenül emészt fel csillagászati összegeket.