Bár elsőre lehet sokan hitetlenkedve legyintenének, de a tökéletes elektromos garázskapu kiválasztása fontosabb kérdés, mint gondolnánk. A férfiak többsége ugyanis imádja az autóját és mindent megtenne annak védelméért. Hiszen a garázs nem csupán az ingatlan egy része, de használatával nagyobb biztonságban tarthatjuk az imádott négykerekűt, ráadásul menedékhelyként szolgál a környezeti hatások ellen is.

Elektromos garázskapuk – miből lehet válogatni?

A régebbi típusú, általában fából készült kétszárnyas kapuk ideje lassan lejár és teljes egészében az elektromos garázskapuk veszik át a helyüket. Előbbiek hanyatlása leginkább a praktikusság hiányának tudható be, hiszen a modernebb fajták nyitásához és zárásához szinte semmilyen erőt nem kell kifejtenünk, ráadásul sokkal jobb a hőszigetelő képességük is. Az elektromos garázskapukat általában a nyitási mechanizmusaik szerint szokás két nagy típusra osztani: billenőre és szekcionáltra.

billenő garázskapu

 

Kiknek ajánlott a billenő garázskapu telepítése?

A billenő kapu a legkorábbi, de egyben a leginkább elterjedt változata az elektromos garázskapuknak. Lényegében véve egyetlen darab masszív táblából áll, ami zárt pozícióban függőlegesen áll, nyitáskor viszont vízszintes helyzetbe mozdul. Hatalmas előnye, hogy nyitott állapotban a garázs mennyezetére kerül, ennél fogva semmilyen helyet nem foglal el az épület belteréből. Egyetlen hátránya, hogy billenéskor kilengése van, így szabad helyet kell biztosítanunk a garázs előterében.

Nincs helyigénye a szekcionált garázskapunak

Ez a típus nem csupán a működésében tér el a billenő kaputól, de a felépítésében is különbözik. A hagyományos ablakredőnyhöz hasonlóan, a szekcionált garázskapu is több egyforma méretű lapból tevődik össze. Ezek a részek egy speciális csukló segítségével, egymást követve csúsznak egy sínpáron az épület mennyezetére. Mivel a lapkák a bejáratnál mindvégig függőleges helyzetben állnak, nincs szükség extra terület felszabadítására, így nyugodtan állhat az autó a garázsfeljárón is.

garázskapu

Mitől függenek az elektromos garázskapu árak?

Először is le kell szögeznünk azt, hogy a billenőkapuk ára nagyságrendekkel alacsonyabb a szekcionáltakénál, mivel az előbbi típus sokkal egyszerűbb kivitelű és jóval kevesebb kopó alkatrészből áll. A szekcionált elektromos garázskapu árakat viszont – a méretük mellett természetesen – legtöbbször a beépített extra funkciók határozzák meg. A standard opciók mellett, igényelhetünk még többek között hő- és hangszigetelést, távirányítót, átjáróajtót és bevilágító üveget is.