A beltéri műanyag ajtó jó választás, ha gyors, viszonylag jutányos és időtálló megoldásokra vágyunk az otthonunkban. Persze a számos előny mellett, a műanyag nyílászárók beszerelésének is megvannak a maga hátulütői. Most ezeket vesszük sorra, illetve arra is kitérünk, van-e különbség a standard, illetve a méretre gyártott ajtók árai között, és mi az, amire a nyílászáró beállításánál feltétlenül nagy figyelmet kell szenteljünk.

Beltéri műanyag ajtó – szinte minden háztartás kötelező eleme

A műanyag nyílászárók elterjedésével párhuzamosan, egyre jobban kezdtek kiszorulni a köztudatból és a hétköznapjainkból is a fából készített egységek. Minden család életében eljön az a pillanat, amikor a lakásban körülnézve mindenki egy emberként sóhajt fel: megérett az ideje az ajtók, ablakok cseréjének!

Mi is lehetne ideálisabb megoldás a műanyag modelleknél? A beltéri műanyag ajtó esztétikus, kitűnően szigetel, erős a szerkezete, így strapabíró, ráadásul a családi kasszát sem kell kifosztani a korszerűsítés érdekében.

Azok a bizonyos hátrányok

A beltéri műanyag ajtó kétségtelenül jól zár, ám pont ezért a közel tökéletes légzárásnak „köszönhetően”, az otthonunk falai könnyebben esnek a penészedés áldozatául. Ha nem rendelkezünk a modern szellőztető rendszerek egyikével, sajnos ezzel a kellemetlenséggel számolnunk kell, ha mégis a beltéri műanyag ajtó mellett tesszük le a voksunkat.

műanyag ajtó

Miért fontos az ajtó helyes beállítása?

A műanyag ajtó beállítása két fázisból áll. A beállítás első szakasza a gyártás folyamata során történik, míg a második, vagyis a végső szakasz az adott nyílászáró beszerelésekor. Hogyan kell elképzelni magát a folyamatot? Nos, az előzőleg kiválasztott és megrendelt műanyag beltéri ajtó tokkal érkezik az otthonunkba, ahol a kivitelező vagy forgalmazó cég szakértő munkatársa elvégzi a nyílászáró telepítését. A megfelelő beszerelésen áll vagy bukik az ajtók és az ablakok hőtartása és szigetelése.

Műanyag ajtó finomra hangolva

Ha már a nyílászáró a helyén van, jöhet a milliméter pontosságú finomra hangolás. A maximálisan kielégítő végeredmény érdekében mindenképpen kérjünk profi segítséget és csak abban az esetben vágjuk bele egyedül a beltéri műanyag ajtó beállításának feladatába, ha csináltunk már ilyet! Ami biztosan kelleni fog, az a praktikus imbuszkulcs, amivel könnyen hozzáférhetünk a zsanérok alatti és feletti részekhez. Ne feledjük el a tömítő gumik állapotát is ellenőrizni, a tökéletes szigetelés jegyében!

beltéri műanyag ajtó

Olcsóbbak a standard méretű beltéri műanyag ajtók?

A nyílászárók cseréjekor két lehetőségünk van. Válaszhatjuk az előre legyártott, szabvány méretű ajtót, illetve méretre is igazíthatjuk a szóban forgó terméket. Sokáig tartotta magát az a hiedelem, hogy az előbbi út sokkal jutányosabb, mint az utóbbi. Míg néhány évtizeddel ezelőtt ez valóban így volt, ma már kijelenthetjük, a minőségükben azonos kategóriába tartozó előre gyártott és méretre vágott nyílászárók -legyen az ablak vagy ajtó- közel azonos áron mozognak. Az viszont kétségtelen, hogy melyik variáció nyújt komfortosabb megoldásokat számunkra.