fa harmonikaajtó

A helyszűkével küzdők mindennapjait a modern harmónikaajtó teszi sokkal szebbé. E nyílászárónak számos előnye van a hagyományos modellekkel szemben, amelyekkel jó tisztában lenni, különösen, ha beszerelése mellett döntünk.

Használatra termett: a beltéri harmonikaajtó praktikus megoldás!

A szerényebb paraméterekkel operáló helyiségek esetében a lakók mindig nagy dilemmában vannak a nyílászárók kiválasztásánál. Miért áldoznánk fel a fél szobát az ajtó kedvéért? A legtöbb nyílászáró kinyitása és bezárása ugyanis sok helyet elvesz a bútoroktól, ezáltal pedig magától a belső tértől is.

A beltéri harmonikaajtó vonatkozásában ez nem mondható el, ugyanis az egység csupán az ajtókeretet igényli a funkciója betöltéséhez. Az ajtókerethez csupán egy vezetősínt kell rögzíteni, amelyen a tolóajtó könnyen tud mozogni, azonban nem vesz el annyi helyet a rendelkezésre álló térből, mint egy hagyományos ajtó.

A harmonika ajtókat könnyen mozgathatjuk, stabilak és erős kialakítással rendelkeznek. Nagy előnyük, hogy a huzat hatására a hagyományos ajtókkal szemben nem csapódnak be, így elkerülhetőek a kellemetlen balesetek.

Harmónikaajtó házilag

A szezonális tárolási igényeinknek is eleget tesz a beltéri harmónika ajtó

A legtöbb háztartásban előfordulnak olyan használati tárgyak, amelyeket csak bizonyos évszaktól függően használnak a lakók. Gondoljunk csak a téli sífelszerelésre vagy a kertészkedéshez használt eszközökre. Ezeket a ritkán használt kellékeket az arra alkalmas tárolóban, a harmonikaajtóval komfortosan eltakarva mindaddig biztonságban tudhatjuk, amíg nem lesz rájuk szükség. A harmónika ajtót igény szerinti színre pácolva bármilyen stílushoz illeszthetjük. Az ajtót alkotó lamellák anyaga általában könnyen tisztítható, így olyan helyiségeknél is használható, amelyeknél fennáll a koszolódás veszélye.

A sokoldalú modern harmonikaajtó

A kisebb-nagyobb építészeti „katasztrófák” esetében, például, ha ferde vagy egyenetlen a padló, a hagyományos nyílászárók használata szóba sem jöhet. A harmónikaajtó esetében nem jelent gondot a nem teljesen vízszintes padló sem. Fontos azonban az ajtónyílás és az ajtótok méretét megvizsgálni a beszerelés előtt. A harmónikaajtó adott méretre készül, így nem szükséges a standard méretekkel bajlódni, a sínt pedig a fent említett méretben kell megvásárolni.

Talán sokan nem tudják, de ezeket az ajtókat is lehet ablakos kivitelben kérni. Az üvegbetétek számát természetesen némi felár ellenében kérhetjük, de az esztétikus megjelenés érdekében érdemes fontolóra venni a lehetőséget.

A fa harmónikaajtó beszerelés lépésről lépésre

Nem kell nagy tudomány az említett nyílászáró házilag történő felszereléséhez, sőt, a témában való teljes tapasztalatlanságunk sem gátolja a sikeres végeredményt.

A harmonika ajtók általában felső vezetésűek, az alsó rögzítés általában 2 méter feletti magasság esetén használatos.

A harmonikaajtó felszerelése mindössze néhány kelléket igényel. Az ajtó beszerelése előtt meg kell mérni, hogy mekkora vezetősínt kell felszerelni. Amennyiben a megvásárolt sín túl hosszú és otthon is méretre szabható, akkor vágjunk le belőle. Miután a vezetősínt hozzáillesztettük az ajtótokhoz, meg kell jelölni a fúrás helyeit. A vezetősín felfúrása után be kell illeszteni az ajtólapot, rögzíteni kell a széleket és fel kell helyezni a kezdő- és záróprofilokat.

Ahogyan a fenti leírásból látszik, a folyamat rendkívül egyszerű, így akár saját kezűleg is könnyen és gyorsan elvégezhetjük a beszerelést. Mivel könnyen megoldható házilag is, így nem kell beszerelési költséggel számolni. A műanyag és a tömörfa lamellás harmonika ajtókra egyaránt igaz, hogy kiváló minőségben érhetőek el, így hosszútávon élvezhetjük az előnyeiket.

Beltéri harmónikaajtó

Esztétikus fa beltéri harmónikaajtó

Nem kőbe vésett szabály, hogy ezek az ajtók csak műanyagból készülhetnek, mivel számos modell alapanyaga fa. A fa harmonikaajtó szemet gyönyörködtető dizájnjával megidézi az otthonunkban a természetet, így ott is harmóniát és szépséget teremt, ahol nem is vártuk volna.

A műanyag lamellás harmónikaajtók ma már számos színben elérhetőek. A natúr, fehér változatok mellett elérhetőek a famintás, vagy egyéb színnel bevont változatok is.

A fa harmónikaajtók általában különféle fautánzat mintázatú felülettel készülnek, de gyakran, főként a tömör fából készült változatok is kelendőek.  Ezek igény szerinti színre pácolva és lakkozva kerülnek kiszállításra. Ahogyan a hagyományos ajtók, a harmónikaajtók tele- és üvegbetétes változatban is elérhetőek. Az üvegbetétek választéka igen bőséges, így minden stílushoz megtalálhatjuk a leginkább illő változatot.

Nagyobb ajtónyílás esetén kétfelé nyíló harmonika ajtót is választhatunk, ami nagymértékben megkönnyíti a kezelhetőségét.

A tökéletes összkép eléréséhez érdemes időt szánni a fogantyú kiválasztására is. Egy fehér ajtólaphoz bátran választhatunk sötét fogantyút, hiszen a kontraszt elegáns külsőt fog eredményezni.

Hangtalan harmónikaajtó – álom vagy valóság?

E ponton érkeztünk el a harmonikaajtók talán egyetlen hátrányához. A középkategóriás verziók valóban potenciális zajforrások, mert zörögnek a rendszeres használat alatt. Mind a műanyagokból készültekre és a tömörfa változatokra is igaz lehet ez az állítás.

Azonban, ha hajlandók vagyunk kicsit mélyebbre nyúlni a zsebben, a prémiumminőségű termékekkel ez a tulajdonság is kiküszöbölhető. A magasabb árkategóriájú termékeknél a sín és a lamellás ajtólap úgy került kialakításra, hogy lehetőség szerint a legalacsonyabb hanghatást fejtsék ki a lamellák elhúzásakor.

Harmonika ajtó árak – mennyibe kerül mindez?

Jó hír, hogy ezek a remekbeszabott egységek híresen jutányosak, különösen, ha a hagyományos nyílászárók árával hasonlítjuk össze azok költségét. Ha az ajtót magunk szereljük be, akkor a beszerelési költség is alacsonyan tartható, hiszen egy fúró, csavarhúzó és pár apróság elég a tökéletes végeredményhez.

A harmónika ajtó vélemények nem véletlenül pozitívak, ugyanis egy praktikus, strapabíró és hosszútávú megoldásról beszélhetünk, ami bátran variálható az ízlésünknek megfelelően.