A kültéri árnyékoló eszközök alkalmazásával a rekkenő hőségben is kellemes lakókörnyezetet alakíthatunk ki magunknak. Ezen kívül fontos szerepet játszanak a fényszabályozásban, illetve esztétikai kiegészítőként is remekül működnek, mivel ízlésesen igazíthatóak a különféle építészeti megoldásokhoz. Ha elsődleges szempont a hő kívül tartása, akkor mindenképp kültéri árnyékolóra lesz szükségünk, mivel a különféle rolók, roletták, függönyök a beltérben helyezkednek el és beengedik a meleget.

Mi alapján válasszunk kültéri árnyékolót?

Újépítésű ház esetén érdemes már a tervezéskor eldönteni, hogy milyen, az árnyékolástechnika által alkalmazott eszközöket szeretnénk a későbbiekben használni. Ezzel gondoskodhatunk a vezetékek, a vezetősínek és a tokok elrejtéséről. Természetesen az utólagos beépítésre is van lehetőség, viszont ez sok esetben elég munkaigényes és bizonyos esetben a végeredmény megkérdőjelezhető marad esztétikai szempontból. Rengeteg az újítás ezért nem árt egy hozzáértő szakemberrel, lakberendezővel konzultálni, aki hasznos tippekkel, tanácsokkal lát el a kültéri árnyékolók kérdésében. Mindenekelőtt határozzuk meg, hogy milyen célból keresünk árnyékolástechnikai eszközöket.

ablak redőny
Ablak redőny

Népszerű lehetőségek a kültéri árnyékolókat illetően

A legközismertebb talán a redőny, ami egyaránt véd a napfény és a hideg ellen, mivel remek hőszigetelőnek számít, különösen alumínium kivitelben. A motorizált változatok távirányítóval működtethetőek, de a legmodernebb redőnyök időzítő segítségével is üzemeltethetőek okoseszközökön keresztül. Így nem kell mindennap sorra járni a helyiségeket és állítgatni a redőnyök pozícióját. Továbbá védi az ablakot a külső behatásoktól, bizonyos mértékig meggátolja az illetéktelen behatolást is.

A kültéri árnyékolók esetében nem feledkezhetünk meg a teraszokról sem. Remek árnyékoló teraszra például egy napellenző vagy egy napvitorla. A megfelelően kiválasztott változatok segítségével megakadályozható a belső helyiségek túlzott felmelegedése. A kültéri árnyékolók között közkedveltnek számít a napháló is, ami a lyukacsos anyagából kifolyólag, nem zárja ki teljesen a kilátást. Többféle színben és lyuksűrűségben szerezhető be.

Belső árnyékoló tekintetében is van miből válogatni

Ha már szó esett a kültéri megoldásokról, akkor ideje belépni a lakásba és felmenni a tetőtérbe, ahol a tetőablak árnyékolók vannak. Többféle alternatíva közül válogathatunk a belső árnyékolókat illetően, amelyek esetenként a tetőtéri ablakok esetében is alkalmazhatóak.

reluxa

A reluxa főként az irodákban számít elterjedtnek, de családi házakban, lakásokban is kitűnő választást jelent, hogyha szeretnénk szabályozni a helyiségbe jutó fény mennyiségét. Szinte bárhová felszerelhető, akár két ablak közé is. Hőszigetelő tulajdonságáról is ismert. Ez akkor mutatkozik meg a leginkább, ha a lamellák domború oldala a sugárzó hő irányába néz. Amennyiben befelé fordítjuk a lamellákat, akkor megakadályozhatjuk a beltérben lévő hő kijutását a nyílászárókon keresztül.

A roletta egy univerzális megoldásnak tekinthető a belső árnyékolók között. Az áttört rácsszövet nemcsak jó hő- és fényvisszaverő, hanem a segítségével szabályozható a helyiség megvilágítása és szellőzése is. Kaphatók olyan változatok amelyek a tetőtéri ablakokra is felszerelhetők.

A tetőterek árnyékolásához, a kültéri árnyékolók mellett, az egyik legjobb megoldás a belső fényzáró roló. Ez főként abban az esetben számít előnyösnek, hogyha napközben teljes sötétségre van szükség az adott helyiségben. Például filmezés közben előnyös, hogyha egy ilyen árnyékolástechnikai eszköz található az ablakon. A délutáni alvás is pihentetőbb a fényzáró roló mellett. A thermo roló hasonló funkciót lát el, viszont a hőtükrös megoldásnak köszönhetően nemcsak a napfényt, hanem a meleget is kizárja.

A felsorolt árnyékolástechnikai eszközökkel esztétikus módon növelhetjük az otthonunk komfortérzetét. Mindemellett az épület energiaigénye is jelentősen csökkenthető, mivel alacsonyabb fokozaton használhatjuk a klímát, illetve a fűtést. A jól kiválasztott és szakszerűen felszerelt árnyékolástechnika kellemesebbé varázsolja a mindennapokat.