A toló ablak egy rendkívül népszerű nyílászáró típus Amerikában, de egyre több házban találkozhatunk vele itthon is. Ez nem is meglepő azt tekintve, hogy mennyire okos megoldást nyújt és milyen sok előnyös tulajdonsággal rendelkezik.

A nyílászárók otthonunk fontos elemei, hiszen lehetővé teszik, hogy fény áradjon be a lakásunkba és be tudjuk engedni a friss levegőt is. Ma már számos különböző megoldás közül tudunk választani attól függően, hogy milyen elvárásoknak kell megfelelniük.

A toló ablakok kapcsán számos kérdés merülhet fel. Például, hogy pontosan, hogy is kell elképzelni és miben más, mint egy hagyományos nyílászáró? Milyen típusai léteznek? És talán mind közül a legfontosabb, hogy milyen pozitívumokra számíthatunk, ha ezekkel az ablakokkal szereljük az otthonunkat? Ebben az írásunkban igyekszünk minden kérdésre részletes választ adni, hogy a megfelelő információk birtokában tudjon döntést hozni.

Mi az a toló ablak?

Mivel a toló ablak amerikai találmány és hozzánk is onnan érkezett, ezért sokan csak úgy hívják, hogy amerikai ablak. Ezek nagyon modern kialakítású nyílászárók, amiknek a használata remek alternatívát jelent olyan helyeken, ahol szeretnénk helyet spórolni. Ami a kialakításukat illeti toló panelekkel vannak felszerelve, amiket nem magunkhoz kell húzni, ha ki akarjuk nyitni az ablakot. Egyszerűen csak annyi a dolgunk, hogy eltoljuk jobbra vagy pedig balra.

 

Milyen típusú toló ablakok léteznek?

Ami a tolóablakok típusát illeti vannak egy, kettő és három toló paneles típusok is. Az egy toló paneles ablakokban a szárny a tokban jobbra és balra mozog, ezzel tudjuk nyitni, illetve zárni a nyílászárót. Van rajta egy külső panel is, de az fix, tehát azt nem tudjuk mozgatni.

Ezzel szemben a két toló paneles ablakok két mozgatható szárnnyal vannak felszerelve. Mind a kettőt, a belsőt és a külsőt is az igényeink szerint tudjuk mozgatni ezzel nyitva, illetve zárva a paneles rendszert. A három toló paneles változatok esetében három szárny van, ebből kettő mozgatható, egy pedig, ami középen van fix.

Milyen előnyei vannak a toló ablaknak?

A toló ablakok legnagyobb pozitívuma az, hogy rengeteg helyet meg tudunk spórolni. Elég csak arra gondolnunk, hogy milyen sok helyet foglalnak el a hagyományos ablakok, amikor szellőztetés céljából kinyitjuk őket. A szárnyak akár több, mint 1 métert is elvesznek a térből, emiatt pedig semmilyen bútort nem rakhatunk a közvetlen közelükbe. Az amerikai ablakok azonban nem előrefelé, hanem oldal irányban nyílnak.

Szintén óriási előny, hogy tetszőlegesen be tudjuk állítani a szellőzés mértékét, a szárnyakat ugyanis annyira tudjuk elhúzni, amennyire szeretnénk. Fixen meg fognak állni a helyükön és nem mozdulnak el egészen addig, amíg nem nyúlunk hozzájuk. Szemben a hagyományos ablakokkal, amiknek a pozícióját nem tudjuk stabilizálni. A hagyományos ablakoknál sajnos arra is megvan az esély, hogy hiába nyitjuk ki, a huzat be tudja csapni. Ez nem történhet meg, ha toló ablakot használunk.

Mindemellett azt sem szabad elfelejtenünk, hogy számos problémától szabadulunk meg. Soha többet nem jelent ugyanis problémát a beragadt fogantyú vagy az elfordíthatatlan kilincs. Ezeken az ablakokon csak egy olyan elem van, amit húzáskor meg kell ragadnunk, de ezzel semmilyen gond nem merül fel, hiszen nincsenek különálló alkatrészei, amik meghibásodhatnak.

A tisztításuk is nagyon egyszerű, a paneleket ugyanis ki lehet szedni vagy legalábbis bukó állapotra lehet állítani. Ez azt jelenti, hogy nem kell kihajolnunk, ha a külső üvegfelületeket is meg akarjuk tisztítani. Többféle anyagból is készülhetnek, például fából, műanyagból és alumíniumból is, így az otthonunk stílusának megfelelően tudunk választani a kínálatból.

A toló ablakok mindenki számára kiváló választásnak bizonyulnak, akinek fontos, hogy modern nyílászárók legyenek az otthonában. Az már csak ráadás, hogy ezek az ablakok nem csak rendkívül esztétikusak, hanem helytakarékosak is. Sőt számos nehézségtől és problémától kíméljük meg magunkat, ha mellettük döntünk.